Hírek

2014.01.28. 11:59

Átadták a Fejér megyei levéltár felújított és kibővített épületét

Átadták a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának felújított és kibővített épületét, amelyet az eseményen részt vevő kultúráért felelős államtitkár az elmúlt évtized egyik legjelentősebb kulturális beruházásának nevezett.

Tribolt Lajos

– A levéltárban 15 évesen voltam először, egy iskolai dolgozathoz gyűjtöttem sukorói anyagokat. Később még többször megfordultam itt, s a feleségem dédapjáról szóló könyv borítójához a díszterem egyik üvegablakának fotóját használtam fel, hiszen az a család címerét ábrázolja – mesélte L. Simon László kormánybiztos, az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke. Elmondta, egy Velencei-tóról szóló monográfiához is a levéltárban gyűjtött anyagot. Később a megyei önkormányzat tagjaként a ma már országgyűlési képviselő társaival kezdeményezték a levéltár felújítását, ami első ütemben 1,9 milliárd forintot tett ki. A második ütem 500 millió forintjának megszerzésében sokan segítettek, így az épület levéltár marad és hosszú ideig az is marad. L. Simon László köszönetet mondott Erdős Ferencnek, a levéltár nyugalmazott igazgatójának, aki hozzájárult, hogy a levéltár szakmai munkájával kiemelkedjen a többi levéltár közül. – Ha nincs Erdős Ferenc, akkor ennek a levéltárnak a felújítása sem indult volna el - fogalmazott.

A bizottsági elnök elmondta, hogy a levéltárak integrációja nagyon nagy dolog. A 2012-ben létrejött Magyar Nemzeti Levéltár 700 dolgozójával az egyik legnagyobb kulturális intézmény. Halász államtitkárnak megköszönte, hogy a korábbinál is nagyobb forrást sikerült biztosítani a közgyűjteményeknek.– A műemlékek felújítása gyönyörű kihívás,de nehéz feladat építészeti és finanszírozási szempontból is – mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Emlékeztetett rá, hogy a ciklust a Hiemer-ház átadásával kezdték, most a vége felé a belváros másik szegletében lévő műemlék újult meg és adják a nagyközönségnek. Szimbolikus a ház, a városban van, de megyei funkciót lát el.  Azt az egységet üzeni, ami a nagyváros és a többi település, a megyeközpont és a megye között meg kell teremtődni. Elmondta a városvezető azt is, azon dolgoznak, hogy a Koronázó tér 3., a Köztársaság mozi és azt követően a Fekete Sas Szálló is megújuljon, és közösségi funkciót is kapjanak.– A levéltárak a legrégebbi közgyűjtemények, 250 éves a múltjuk. Az elődeink is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a közösségek emlékei megőrződjenek. Ezt a felelősséget nekünk is vállalni kell, hogy legalább ugyanannyi időre megőrizzük a mai dokumentumokat – mondta Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

– A megőrzéshez épület is kell, s nem csak a papíralapú, de az elektronikus dokumentumokat is meg kell őrizni és a régebbieket digitalizálni.A főigazgató azt mondta, a levéltárak közül ehhez az épülethez csak a Budai várban lévő központi épület fogható. Ezért is nagy öröm az átadása. A belvárosban fekszik, így karnyújtásnyira hozza a történelmet az emberek számára.Az átadásra egy alkalmi kiállítás is nyílt, amely bemutatja a levéltár legrégibb dokumentumait, s fényképeken az átépítés fázisait. A kiállítást megnyitó Vitek Gábor igazgató azt mondta, a költözés után a nyár elejére már látogatókat, kutatókat fogadhat az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!