Hírek

2014.05.22. 12:51

Átadták a megújult Gaja-völgyi tájcentrumot

Átadták az összesen mintegy 100 millió forintból megújított Gaja-völgyi tájcentrumot csütörtökön.

B. Kiss László

Összesen mintegy 100 millió forintot ruházott be a Gaja-völgyi Tájcentrumban turisztikai fejlesztésekre a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. A csütörtöki ünnepélyes átadáson jelen volt és – mások mellett – beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke.

A Gaja-völgyi turisztikai fejlesztések csütörtöki átadójával egyidőben tartották a Vadex, a Gaja-völggyel szomszédos fehércsurgói vadaskertjének névadóját is. A területet Szent Istvánról nevezték el, s az államalapítónak szobrot állítottak. Az alkotás a vadaskertben található Bársony István Emlékház mellett áll.

Az emlékházat egy használaton kívüli, lepusztult épület felújításával hozta létre a Vadex Zrt. Földszintjét a sárkeresztesi születű vadászíró, Bársony István emlékének szentelve rendezték be. A trófeák, kitömött vadak mellett itt látható Bársony István íróasztala, az antik könyvszekrényben pedig a megye Fekete Istvánhoz mérhető írójának könyvei sorakoznak.

A kiállítás létrehozásához fontos segítséget nyújtott az állami erdőgazdaságnak a Csiák Gyula doktor vezette, Bársony Istvánról elnevezett alapítvány. Az épület emeletén egy másik kiállítás a vadászoknak, erdészeknek állít emléket. A Gaja-völgyben megvalósult fejlesztések az Országos Kék Túra útvonalának pályázati támogatásból történő felújításához kapcsolódnak. A megye egyik legkedveltebb kirándulóhelyének számító szurdokban 120 személyes esőbeállót építettek, a korábban a patakon átívelő, az áradás által elsodort Ádám-Éva fa helyén babakocsival, kerekedszékkel is használható híd épült, rendbehozták az Alba Regia forrás környékét, és a patakpartját is stabilizálták.

A vadaskertben tartott ünnepségen beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, L. Simon László országgyűlési képviselő, Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója. (Az állami erdőgazdaságoknál a tulajdonosi jogokat az MFB gyakorolja.) A fejlesztéseket Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!