Hírek

2013.01.02. 18:34

Átadták a móri járási hivatalt

Mór - Szerdán kezdték meg működésüket a járási hivatalok. A kisvárosban Szabó Erika államtitkár adta át a harminc évnyi szünet után ismét felállított hivatalt, amely a régi községházán működik.

B. Kiss László

Országgyűlési képviselők, a megye újonnan létrehozott járási  hivatalainak vezetői, a móri járás polgármesterei és a helyi, régi-új hivatal  dolgozói vették részt azon az   ünnepségen, ahol Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára nyitotta meg  a Móri Járási Hivatalt.

 

Szabó Erika a megnyitón (Fotó: Lovász Lilla)

Dorkota Lajos kormánymegbízott ott elhangzott  köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy két éve álltak föl a megyei kormányhivatalok, melyeknek 16 szakigazgatási szerv került az irányításuk alá. Mór városa nem  csupán a méltó székhelyül szolgáló épület rendelkezésre bocsátásával, de több millió forinttal is hozzájárult a járási hivatal létrehozásához - tűnt ki a Fejér megyei kormánymegbízott szavaiból.

 

A Móri Járási Hivatal megnyitóján parlamenti  képviselők, a kormányhivatal vezetői, a közigazgatási tárca államtitkára és helyettese is részt vett (Fotó: Lovász Lilla)

Történelmi pillanat részesei a jelenlevők - kezdte beszédét Szabó Erika államtitkár, aki felidézte 2010 tavaszát, amikor az ágazati minisztériumokhoz bekötött,   széttagolt szakigazgatási szervek között nem volt koordináció. Emlékeztetett arra, hogy amikor alkotmánysértő módon az előző kormány idején létrehozták a  regionális államigazgatási hivatalokat, húsz hónapig nem volt törvényességi felügyelet az önkormányzatok felett. A közigazgatás átszervezésének első lépése az volt, amikor a megyei közigazgatási hivatalok visszakapták az önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének jogát. Ezt követte -  a Dorkota Lajos által is említett - kormányhivatalok létrehozása. Az átszervezések utolsó előtti lépcsőfokát jelenti a járási hivatalok felállítása - fogalmazott az államtitkár. Az utolsó pedig az lesz, amikor - várhatóan még ebben az esztendőben - sor kerül a kormányablakok kialakítására.

 

A több mint 300 kormányablak megszünteti azt a jogtalan elvárást, hogy az állampolgár kénytelen legyen kitanulni a közigazgatást, mielőtt ügyet intézne. Ezekben ugyanis megvalósul az egyablakos ügyintézés  -mondta el Szabó Erika.

Törő Gábor, a körzet országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: korábban a most megnyílt járási hivatal  épületében működött a községháza, s a most a polgármesteri hivatalnak helyet adó Luzsénszky-kastélyban a  járási hivatal.

A fehérvári járási hivatalban is megkezdődött a munka. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!