Hírek

2016.03.29. 19:05

Átalakulhat a városközpont - Szabadtéri színház, játszótér és termelői piac a tervek között

Pusztaszabolcs – A Szabolcs Liget, illetve a Hagyományok Háza mögötti terület fejlesztési terveit véleményezték a keddi lakossági fórumon a helyiek.

Sebestyén Lilla

Új lehetőségek nyílnak Pusztaszabolcs város előtt. A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívása egy környezettudatos, „zöld” város kialakítására ad esélyt, mely alapvetően egyezik a település hosszútávú céljaival. A pályázati anyag megtervezése most ért el abba a szakaszba, hogy a lakosság és a képviselő-testület által felvetett ötleteket látványtervekkel tudták illusztrálni. A lakossági fórumon ezeket mutatta be Csányi Kálmán, a város polgármestere.

Beszámolójából kiderült: a városközpontban egy olyan nagy, összefüggő, zöld terület van, melyet vétek lenne nem kihasználni. Azonban a tulajdonjogok egyes részeken még nem tisztázottak, így a jelenlegi pályázatnál a Hagyományok Háza mögötti terület és a Szabolcs Liget megújítása kerülhet csak szóba. A Hagyományok Háza mögötti rész – a jelenlegi tervek szerint – egy szabadtéri színháznak, egy játszótérnek, egy fitnesz parknak, egy közösségi kertnek és egy nyitott foglalkoztatónak adna helyet, mely egyben a termelői piacnak is teret biztosítana.

Látványterv: Green Flag Kft.

Ezek – a helyiek megerősítették – remekül mutatnak a rajzokon, azonban több problémát is felvet a kitalált elrendezés. Például a a Széchenyi István utca szomszédos telkeinek megközelítése nem lenne megoldva, amennyiben a rajzokon látható sétáló utak megépülnének, és a termelői piac megközelíthetősége is kérdéses, mivel a kapacitását tizenkét főre tervezték, a Hagyományok Háza melletti, tervezett parkoló viszont csak hat helyet számol. A Szabolcs Liget terveivel ennél is több gond akadt. Itt jelentős problémát – hívták fel az ott élők a polgármester figyelmét – a közművek jelentik, illetve, a Sport utcával párhuzamosan kialakított parkolók, melyeket látszólag szűkre terveztek. A helyiek azt is kérték, amennyiben valóban elvégzik a Szabolcs Ligetben a zöld infrastruktúra hálózatának fejlesztését, ne egyszerre vágják ki a terület fáit és ültessenek újakat, hanem fokozatosan, hogy az ott élő madárpopuláció tudjon alkalmazkodni.

Csányi Kálmán polgármester leszögezte: a mai képviselő-testületi ülésen döntik majd el, hogy a Szabolcs Ligetre vonatkozó tervekkel együtt nyújtják-e be a dokumentumokat elbírálásra, avagy csak a Hagyományok Háza mögötti rész megújítására koncentrálnak. Utóbbi azért is megfontolandó, mert a Szabolcs Liget területén a tulajdonjog egyes részek esetében szintén vita tárgya, illetve csak ennek a területnek a rendezése 468 millióba kerülne. Ezzel szemben a Hagyományok Háza mögött elterülő – egyelőre kihasználatlan – zöld terület körülbelül ennek az összegnek a feléből kivitelezhető a tervek alapján és több, helyi lakos érdekét szolgálná. A tervek leadási határideje július vége, a megvalósításra nagy valószínűséggel csak a következő években kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!