Hírek

2015.02.27. 17:55

Átépítik az okmányirodát - Áprilisban kezdődik a felújítás és ősz végéig is eltarthat a munka

Székesfehérvár - 80 millióval segíti Fehérvár a Koch László utcai okmányiroda átépítését, ami a megye legnagyobb kormányablaka lesz. A közgyűlés elfogadta az új szociális rendeletet is.

Házi Péter

– A szociális törvényből kikerülő támogatások más elnevezéssel ugyan, de gyakorlatilag benne lesznek az új, most elkészült fehérvári rendeletben – hangsúlyozta Kincses Zsolt Dávid, a hatósági főosztály vezetője annak kapcsán, hogy március 1-től az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztódnak.

Márton Roland (MSZP) szerint a hivatal dolgozói kiválóan megoldották a rendeletelőkészítést, annyit kért, hogy a közgyűlés mindenképpen pótolja ki a támogatási keretet, ha esetleg év közben elfogyna az erre szánt pénz. Cser-Palkovics András polgármester ezt megígérte, hozzátette, fél év múlva újra átnézik, jól működik-e a rendelet, kell-e esetleg finomítani rajta.

Tavaly 130 ezer ember intézte ügyeit a fehérvári okmányirodában, amely áprilisban bezár a felújítás miatt, s amikor október végén újra kinyit, már 25 fogadóhellyel, kormányablakként várja majd az ügyfeleket. A felújítás ideje alatt a Tiszti Klub lesz az ügyintézés helye. Fotó: Koppán Viktor

Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik) úgy látja, az új feladatmegosztás alapján a jobb gazdasági helyzetben lévő önkormányzatok a jövőben több támogatást tudnak adni, mint azok, akiknek erre nincs pénze. Ez pedig erősítheti a „szociális turizmust", azt, hogy a rászorulók a segélyekért például Fehérvárra költöznek. Javaslata szerint ezért a rendeletnek szólnia kellene arról is, hogy mondjuk csak azok kaphatnának segítséget, akik legalább egy éve Fehérváron laknak.

A Börgöndi Repülőnap megrendezésére 3 millió forintot biztosít az Albatrosz Repülő Egyesületnek a város, valamint az egyesület működéséhez is hozzájárul 2 millió forinttal. Utóbbi támogatást Márton Roland és az ellenzéki frakció nem szavazta meg, Márton szerint ugyanis a reptér üzemeltetése nem olyan tevékenység, amit közpénzből kéne támogatni.

A közgyűlés elfogadta a helyi buszjáratok menetrendjének módosítását is, ami elsősorban a 15-ös és a 15A jelzésű járatok menetrendjét bővíti. Várhatóan április 15-én bezár és október végéig zárva is tart a fehérvári okmányiroda, amelyet teljesen felújítanak és kormányablakká bővítenek. A 160 milliós beruházás felét a város állja. Amint Dancs Norbert, a járási hivatal vezetője elmondta, a Koch László utcai okmányirodában 2014-ben összesen 130 ezer, napi átlagban 500 ügyfél fordult meg.

Az átalakított okmányiroda 25 front office és 12 back office hellyel, több száz kormányablak funkciót ellátva Fejér megye legnagyobb kormányablaka lesz. A felújítás alatt várhatóan a Tiszti Klub épületébe költözik át az ügyfelek kiszolgálása.

Várkörút: segítséget kapnak az üzletek?

Kapjanak kedvezményt az iparűzési adóból a Várkörút felújítása miatt nehezen megközelíthető üzletek – javasolta Márton Roland, aki szerint hasonló konfliktus és probléma várható a Távírda utca felújítása esetében is. Cser-Palkovics András szerint a törvény alapján vagy minden vállalkozás kap adókedvezményt, vagy egyik sem. Mint mondta, a várost nem keresték meg problémáikkal a boltosok, de ha jönnek, szívesen tárgyal velük valamilyen más jellegű segítség nyújtásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!