Hírek

2016.03.08. 15:24

Kétségek és bizonytalanság: mi lesz a természetjárók kultikus kisgyóni telepével?

Kisgyón-Budapest – A kisgyóni kulcsosházak 35. évfordulóját tavaly ünnepelték a természetjárók, ám októberben el kellett hagyniuk a területet. Mi lesz a házak sorsa?

Házi Péter

Szokatlanul nagy a csend a megyei természetjárók kultikus helyszíne, a kisgyónbányai kulcsosházak körül. Az elmúlt 35 évben túrázók, gyermekek ezrei táboroztak, szálltak meg itt és minden szeptemberben a kulcsosházaknál tartották meg eddig a nagy természetjáró találkozót. Idén azonban úgy tűnik, új helyszínt kell keresniük, miután a megyei természetbarát szövetségnek, illetve a házak kezelőinek tavaly októberben át kellett adniuk a házak kulcsait a Nemzeti Sportközpontoknak. Mi lesz a sorsa az épületeknek? Használhatják-e azokat majd újra a természetjárók? Jelképes összeget vagy komolyabb díjat kell fizetni mindezért? – ezekre a kérdésekre várnak választ a lapunkat megkeresők.

A megyei természetbarát szövetség tavaly ünnepelte éppen Kisgyónban fennállásának 60. évfordulóját, a kisgyóni természetbarát telep ugyanekkor volt 35 éves. Képünkön Horváth István főtitkár és Durmitsné Baics Rózsa elnök. Idén vajon hol tartják a nagy találkozót?
Fotó: FMTSZ

A gyönyörű természeti környezetben fekvő Kisgyónbánya, amint a neve is mutatja, a hetvenes évekig szinte külön település volt iskolával, bolttal, ám amikor a szénbányászat megszűnt, a település is elnéptelenedett. A legtöbb házat lebontották, az akkori természetjárók kérésére azonban nyolc megmaradhatott. Annak idején minden házat egy-egy nagyvállalat tartott karban, természetjárók ezrei táboroztak, szálltak meg itt, s mint az országos kék túra állomása, számtalan túra indult innen. A házak tulajdonosa a megyei tanács volt, a rendszerváltást követően pedig a megyei önkormányzatra szállt a tulajdonjog.

- 2011-ben az állami vagyonkezelőhöz kerültek át a kulcsosházak, de ez a lényegen nem sokat változtatott: továbbra is egy-egy természetjáró egyesület kezelte a házakat, a szobák jutányos árú kiadásából csak a rezsire és minimális karbantartásra futotta. A füvet is egyfajta társadalmi munkában nyírtuk, valaki mindig bevállalta - idézte fel lapunk kérdésére az előzményeket Horváth István, a hatvanadik születésnapját tavaly ünneplő Fejér Megyei Természetbarát Szövetség főtitkára, aki hozzátette, az egyik házban például a Teleki gimnázium rendezett be biológiai labort, így a diákok a természetben tanulmányozhatták a flórát, faunát.

- Miután tavaly a Nemzeti Sportközpontok tulajdonába kerültek az épületek, kaptunk egy levelet, hogy október 15-ig ki kell költöznünk. Ezt meg is tettük, a kulcsokat átadtuk. Azóta eltelt fél év, de semmilyen munka nem kezdődött a házakon, amelyekre egyébként valóban ráfér a felújítás - mondja a természetjárók főtitkára, akitől megtudtuk, levelet írtak a Magyar Természetjáró Szövetség elnökének, Garancsi Istvánnak, de írásos választ nem kaptak. Egy találkozón azonban az elnök megnyugtatta őket, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében felújítják a házakat, az épületegyüttes turistaközpont marad, de az, hogy ki fogja üzemeltetni azokat, nem derült ki. A megyei természetjárók szerint jó lett volna, ha a felújítást két ütemben végzik, így legalább egy-két házat használhattak volna. A kulcsosházakat gyakorlatilag jelképes összegért vehették igénybe a kirándulni vágyók, számtalan közös bográcsozás, beszélgetés, egyszóval közösségépítés helyszíne volt Kisgyón. Többen attól tartanak, hogy ha a felújítást követően piaci alapon, turistaházként adják majd ki a házakat, éppen ez a közösségépítő funkciójuk veszik el.

Amint a Nemzeti Sportközpontok sajtóosztályától megtudtuk, a szóban forgó házak a rekonstrukciót követően a Magyar Természetjáró Szövetség hasznosításába kerülnek. A Nemzeti Sportközpontok a műszaki állapotfelmérést már elvégezte, elkészítette a felújítási és hasznosítási koncepciót a Magyar Természetjáró Szövetség szempontjainak figyelembevételével. Jelenleg folyamatban van a fejlesztések megvalósításához szükséges tervek készítésére a generáltervező kiválasztása. A program megvalósításához szükséges forrás és a beruházás ütemezése a tervezési folyamat végén kerül meghatározásra. (Egyelőre tehát semmilyen időpontot nem lehet tudni a felújítás kezdetéről vagy a végéről.)

Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai igazgatója pedig azt írta a jövőbeni használat mikéntjét is firtató kérdéseinkre, hogy a telepet az ő közbenjárásukkal használhatták a megyei természetjárók, miután az az MNSK kezelésébe került, ennek bérleti díját is az MTSZ fizette ki.

A szövetség továbbra is erkölcsi és anyagi segítséget nyújt tagszervezetei részére. A kisgyóni éves találkozó sportpályán való megtartásnak nem látom akadályát a jelenlegi átmeneti helyzetben sem. Amennyiben a Fejér megyei Természetbarát Szövetség új helyszínt választana a rendezvénynek, ebben is minden támogatást megadunk. Fejér megyében az elmúlt három évben jelentős fejlesztések valósultak meg a természetjárás területén, számos helyet tudunk javasolni, ahol a szeptemberi találkozót meg lehetne rendezni. - reagált Németh Csaba.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!