Hírek

2017.08.31. 13:39

Autósok figyelem! Vigyázzunk a vidrákra az utakon is!

Az autósok fokozott figyelmét kéri Horváth István bicskei vadász. Az egyik legvédettebb állatunk, a vidra forog veszélyben bizonyos útszakaszokon.

Zsohár Melinda

Bicskén, az 1-es főút 31. és 32. kilométerénél holtan találtak egy vidrapárt a napokban, számolt be a szomorú hírről Horváth István, a bicskei Nimród Vadásztársaság tagja.A Váli-víz és a Szent László patak partján több helyütt tudnak létezésükről, de nehéz őket megfigyelni, mert rejtőzködő életmódot élnek. A baleset is éjszaka történt, reggelre virradóra találták meg az elgázolt nőstény és hím vidrát, egymástól mintegy egy kilométernyire. Nem lehet tudni, hogy pár voltak-e, mindenesetre feltételezhető a közelség miatt.

A vidra vöröskönyves, azaz fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint. Hazánkban 1964-től tiltott a vadászata, előtte a bőréért és különleges trófeájáért lőtték. A vidrának ugyanis, mint a menyétfélék családjához tartozó hímeknek, a pénisze a kora előrehaladtával megcsontosodik – ezt szokták tartósítani speciális eljárással. A párok évente egyszer párzanak, 2-4 utód jön világra, kis halakkal táplálkoznak. Nappal szinte láthatatlan a szép állat, éjszaka mozog, ezért forognak veszélyben a víz környéki utakon. A megtalált vidrák 6-7 évesek lehettek, 100-125 centiméter nagyok és 10 kilogramm körüliek. Veszteség a fogyatkozó populációnak, különösen, hogy egyetlen éjszaka pusztult el az egészséges nőstény és hím is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!