Hírek

2015.03.03. 17:00

Az alultápláltságban elhunyt kisfiú orvosait hallgatták meg

Székesfehérvár – Kedden reggel a másfél évesen alultápláltságban elhunyt kisfiú orvosainak meghallgatásával folytatódott a per a Törvényszéken.

Kocsis Noémi

Múlt héten a családot (a szülőket és nagyszülőket), mint elsőtől negyedik rendű vádlottakat, kedden pedig a 2013 tavaszán elhunyt E. Benjámint kezelő házi gyermekorvost és a kisfiún terápiát alkalmazó bioenergetikust hallgatta meg az Édl Gabriella vezette bírói tanács.

Az ügyészség a budapesti gyermekorvost hatodrendű vádlottként foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel, míg a bioenergetikust ötödrendű vádlottként bűnsegédi minőségben elkövetett emberöléssel vádolja. A keddi tárgyaláson csak a doktornő válaszolt kérdésekre. Ő a kisfiút az első kilenc hónapban kezelte a család otthonában. Az ötöd- és hatodrendű vádlott is úgy nyilatkozott a bírói kérdésre, hogy nem követték el, amivel vádolják őket.

A házi gyermekorvost és a kezelő bioenergetikust hallgatta meg most az Édl Gabriella vezette bírói tanács
Fotó: Koppán Viktor

Az elsőként meghallgatott bioenergetikus nem tett új vallomást, így esetében a tanúként korábban mondott szavait olvasták fel. Mint nyilatkozta, első látogatásain nagyon meglepődött a kisfiú kinézetén, ahogy fogalmazott, a tízhónapos gyermek arcán már nem látott párnácskákat. A férfi úgy látta, a család élete a kisfiú körül forgott, túlféltő, túlgondoskodó szellemben foglalkoztak vele. Az általa javasolt homeopátiás szerekről nem vezetett kimutatást, de a tárgyaláson kihangsúlyozta: telefonos konzultációik alkalmával többször jelezte a családnak, hogy ha a kisfiú állapotában negatív változás következik be, forduljanak orvoshoz, vagy hívjanak mentőt. Mint mondta, azon a végzetesnek bizonyuló áprilisi napon is ő javasolta a mentők értesítését. Korábban azonban szakmai inkompetenciája miatt nem bocsátkozott orvosi kérdésekbe, tette hozzá.

A homeopata gyermekorvos volt az egyetlen a vádlottak közül, aki korábbi nyilatkozatát kiegészítette és kérdésekre is hajlandó volt válaszolni. Szavaiból kitűnt, hogy a kisfiút élete első kilenc hónapjában ő kezelte, ám a család ezután nem kereste többé. Ő a kisfiút a hirtelen történt otthonszülés után 17 nappal látta, akkor készítette el a szülés után 24 órán belül szokásos, Apgar-értékeket is tartalmazó véleményt, mindent rendben lévőnek talált. Az orvos elmondta még, hogy később értetlenül és megdöbbenve állt a kisfiú halálának hírét meghallva. Az immár második tárgyaláson a két orvosszakértő is kérdezhetett a vádlottaktól, illetve véleményezhettek, ezt meg is tették. Őket csütörtökön hallgatja meg a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!