Hírek

2014.07.28. 14:55

Az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi vizeink minőségét

Fejér megye – A természetes vizekben való fürdőzés néha kétesélyes. A Velencei-tó minőségét az ÁNTSZ vizsgálja.

S. Töttő Rita

Harminc fokos forró levegő, huszonhárom-huszonöt fokos vízhőmérséklet – a múlt heti ideális fürdőző i – meg is látszódott a Velencei-tó strandjain. A kijelölt fürdőhelyeken már reggel 10 órakor teltház fogadta az újonnan érkezőt, de az elmúlt napok záporai sem tudták annyira lehűteni a vizet, hogy ne akarna most is a pici babáktól kezdve az idősekig mindenki csobbanni a kellemesen hűs tóban. A természetes vizek öntisztító folyamata ugyan általában nagyon jó, de azért az ember mindent elkövet, hogy a víznek nehéz dolga legyen. Az egyre nagyobb mennyiségben használt naptej és az intenzív hínárosodás sem tesz túl jót természetes vizeinknek, de mi az, ami még befolyásolja a minőséget? – ezt vizsgálja az ÁNTSZ.

Elég csak a felszínére nézni kora délután, mikorra már vélhetően jó pár doboznyi naptej belemosódott a fürdőzők bőréről. Vajon elég jó minőségű a tó vize? – merül fel ilyenkor sokakban a kérdés, bár körbenézve semmi különös „tünetet” nem tapasztalnak.

Az ÁNTSZ azonban nem a jeleket, hanem a vízben zajló folyamatokat, a benne lévő toxikus anyagokat figyeli, keresi. Tette ezt legutóbbi vizsgálatakor is, árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak Müller Cecília, megyei tiszti főorvos, aki jó hírekkel szolgált, mert kiderült: nyugodtan csobbanhatnak természetes fürdővizeinkben a pihenésre, hűsölésre vágyók, mivel Fejér megye valamennyi kijelölt természetes fürdőhelyének vize a legfrissebb laboratóriumi vizsgálati eredmények szerint is fürdésre alkalmas, többnyire kiváló minőségű fürdővíz.

A fürdővizeket minőségüknek megfelelően sorolhatják kifogásolt, tűrhető, jó és kiváló osztályokba, de szerencsére a Velencei-tó partján kijelölt tíz strand mindegyike fürdésre alkalmas, az érintett partszakaszokon a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz.

A Velencei-tóban a pici babáktól kezdve az idősekig mindenki szívesen fürdik, ezért ellenőrzi folyamatosan az ÁNTSZ a minőséget. Fotó: a szerző

– A szabad vízi fürdők esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen megnézik, hogy a víz felületén van-e darabos vagy úszó szennyeződés, olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékes-zöld elszíneződése, esetleg habzása – mondta el Müller Cecília, mit figyelnek a vízben az ellenőrök, majd hozzáteszi: a levett mintákban a klorofill tartalom mellett két bakteriális paraméter jelenlétét is vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

De szerencsére a Velencei-tóban egyik szennyeződés sem található, így tényleg nyugodtan csobbanhatunk benne! Ahogy a Duna folyam Szobtól Bajáig terjedő, Fejér megyei szakaszán lévő egyetlen strandon is, amely szintén megfelelő minőségű. Az ÁNTSZ emellett vizsgálta a martonvásári Északi-tó strandját is, ahol ugyanerre az eredményre jutottak a vizsgálat után.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a kijelölt természetes fürdőhelyeken kívül a vizek nem ellenőrzöttek, ezért ezeken a területeken az ÁNTSZ a fürdést nem ajánlja. Ahogy azt sem, hogy aki lázas beteg vagy hasmenéses, a strandokat látogassa, sőt, tüneteik elmúlását követően még legalább egy hétig ne fürödjenek a strandok vizében, mert esetleg kórokozókkal szennyezhetik a vizet s ez által másokat is megbetegíthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!