Hírek

2015.07.03. 18:04

Az autópálya törvényei - A Velencei-tó csábító a hőségben, az odaút már kevésbé

Fokozottan ellenőrzik az M7-es autópálya forgalmát a hétvégén. A bírság százezer forint is lehet, ha szabálytalankodunk!

Sebestyén Lilla

Tikkasztó meleg, forró napsütés, fáradtság, hétvége. Az ember ilyenkor nem vágyik másra, mint hogy egy szál fürdőruhában lubickoljon a strandon, feküdjön a pléden, lángost egyen, főtt kukoricát és egészen alkonyatig ne kelljen haza mennie a meleg lakásba.

A vágy pedig a legtöbbször tettel végződik, ahogy az pénteken kora este is történt.

A munkaidő lejárta után nem sokkal, öt-hat óra tájékán megindult a roham a Velencei-tóra, az M7-esen pedig ennek rendje és módja szerint lassult le a forgalom, ami nem sokak tetszését vívta ki. Azonban sem a bosszankodás, sem a szabálytalan közlekedés nem kifizetődő, és nem csak a balesetveszély miatt. Az M7-esen most fokozott a rendőri jelenlét!

A kánikulában érthető, hogy minél előbb elakarunk jutni A-ból B-be, de tartsuk szem előtt: az a legfontosabb, hogy megérkezzünk!
Fotó: Koppán Viktor

– Péntek este, szombaton délelőtt és vasárnap, a késő délutáni órákban nagy a forgalom. Az előforduló koccanások és nagyobb balesetek miatt gyakorta vissza kell venni a megengedett sebességből az autópályán. A lassú haladás miatt sajnos előfordul, hogy néhány autó a leállósávon folytatja tovább útját, ami teljesen szabálytalan és nem mellesleg rendkívül veszélyes is – magyarázza Kaposvári Károly rendőr alezredes, a Fejér Megyei Közlekedés Rendészeti Osztály vezetője, aki azt is hozzáteszi: ha valaki nem rendeltetés szerűen használja a leállósávot százezer forint közigazgatási bírsággal sújtják.Mint megtudom, a nyári szezonban megerősített a rendőri szolgálat az M7-esen, azaz több rendőr – azon belül is motoros rendőr – ellenőrzi a forgalmat.

Utóbbiakra azért van fokozottan szükség, mert ők tudnak a leghamarabb kiérni egy esetleges baleset helyszínéhez. Sőt, délután öt és este nyolc óra között egy helikopter is ellenőrzi a forgalmat ezen az útvonalon. Így aztán gyenge pillanatainkban sem érdemes letérni a „járt” útról.

– Viszonylag sokat közlekedek ezen az útvonalon és az a tapasztalatom, hogy rengeteg a szabálytalankodó. Cikáznak az autók a gyorsabb előrehaladás érdekében, elfelejtenek indexelni és igen, a leállósávot is gyakran használják – magyarázza Bakos Pál, akivel a Velencei lehajtónál beszélgetünk. Mint mondja, ő igyekszik a megengedett sebességgel haladni – különösen mert gyermek is van a vele –, de kevesen követik a példáját. Különösen az újabb típusú, hatalmas autók sofőrjeivel van a gond – mondta.

A benzinkútnál tovább kérdezgetve az átutazókat arra is felhívják a figyelmem, hogy a külföldi kamionosok sem a türelmükről híresek. Sokan megpróbálnak előzni, pedig a kétsávos autópályán ez tilos. Más szóval érdemes körültekintőnek lenni, elkerülni a forgalmasabb órákat és a hőségre való tekintettel rendszeresen pihenni, illetve folyadékot – lehetőleg vizet – fogyasztani az út alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!