Az az igazi tetoválás, aminek jelentése is van

2016. január 23., 06:01 szerző: Laci Patrícia fotós: Koppán Viktor
komment
Egyre népszerűbb a 18 év alatti fiatalok körében a tetoválás, de vajon ez tényleg megéri nekik?
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Mostanában megfigyeltem, hogy egyre több tinédzser tetováltat magára valamilyen motívumot. Ezzel Cseppentő Gergő és Lucsányi Milán, az egyik székesfehérvári tetoválószalon munkatársai is egyetértettek velem.

– Akadnak bőven 18 év alatti vendégeink. Ők általában mindig olyan mintákat kérnek, amik jelenleg divatban vannak. Ilyenek például a végtelen jele, madártoll, madár sziluett, álomfogó. Népszerűek még a koponyák, a rózsák és az állatok is – mesélte Gergő.

A tetoválások iránti nagy népszerűségnek az oka a közösségi média és a televízió a fiúk szerint:

– A tévében egyre több műsorban látják a fiatalok, hogyan készülnek a tetoválások, s ez tetszik nekik. Emellett az interneten található népszerű közösségi oldalak is hozzájárultak ahhoz, hogy ennyire elterjedtek a tetoválások a fiatalok körében.

A szalonokban a kiskorúaknak mindig kell beleegyező nyilatkozatot is vinniük, amit mind a két szülő aláírt, viszont sok tinédzserre az a jellemző, hogy ezt a lépést kijátsszák:

– Rengeteg tini azt csinálja, hogy a szalonok helyett az otthon tetováló ismerősüket választja, mivel ott úgysem kérnek szülői engedélyt – mondta Milán.

Cseppentő Gergő tetoválóművész körülbelül hat évvel ezelőtt kezdett el tetoválni

A fiatalokra az is jellemző, hogy nem gondolják át mit is tetováltassanak magukra, ezért sokszor elhamarkodottan döntenek vagy éppen a tetoválóművészeknek kell lebeszélniük őket:

– Ha bejön egy olyan fiatal vendégem, aki például Justin Bieber vagy valamilyen más zenész arcát akarja magára tetováltatni, próbálom lebeszélni, mert még ennyi idősen nem tud elég jól kiforrni a személyisége az embernek. Ilyenkor azt mondom: „gondold át, nem biztos, hogy ez tíz év múlva is tetszeni fog neked.” Ez a párkapcsolatos tetoválásokra ugyanúgy vonatkozik, ilyenek például a nevek, kezdőbetűk és a portrék. Ezek elég rizikósak, mert ha fél vagy 5 év múlva szakítanak, akkor utána nagyon nehézkes lesz eltűntetni vagy eltakarni azt a tetkót – osztotta meg tapasztalatait velünk Gergő.

A tinédzserek előtt a pályaválasztás is ott áll, ezért még inkább át kell gondolniuk nekik, hogy tetováltatnak-e magukra Milán szerint:

– Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a tetoválásnak milyen következményei lehetnek majd később az életükben. Volt már, hogy valaki a nyakára szeretett volna tetováltatni. Erre megkérdeztem tőle: „de te minek tanulsz, mi leszel ha nagy leszel?” Persze az volt rá a válasz, hogy nem tudja. Ekkor elmagyaráztam neki, pár év múlva nem olyan biztos, hogy tud állást találni, miközben ott villog egy tetoválás a nyakán.

A tetoválás nem egy-két évre szól, hanem egy örök életre. Ezért csak olyan mintát válasszunk, ami jelent is számunkra valamit

A fiúk azt vették észre, míg sok fiatalnál ott van az a kockázat, hogy a későbbiekben nem kapnak majd munkát a tetoválásuk miatt, az idősebbekre, akik már több éve dolgoznak, nem annyira jellemző ez:

–Tetováltam már orvosokat, jogászokat, sőt bírókat is. Ők sokkal megfontoltabbak, hogy pontosan hova tetováltatnak, ilyen területek például a mellkas vagy a hát része. Ezért a munkahelyükön ki sem derül, hogy van tetkójuk. Persze vannak kivételek is, akiket egyáltalán nem érdekli, hogy a főnökeik látják-e a tetoválásaikat a testükön vagy sem – tette hozzá Gergő, aki még egy jó tanácsot is elmondott azoknak a tinédzsereknek, akik nagyon szeretnének tetoválást:

– Még várjanak vele, emellett ne divatból akarjanak varratni magukra, hanem azért, mert a választott minta jelent számukra valamit.

Laci Patrícia

2016. január 23., 06:01 szerző: Laci Patrícia fotós: Koppán Viktor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...