Hírek

2017.06.22. 19:00

Az edző, aki a gyerekeket a sajátjainak tekinti

SÁRBOGÁRD Jó, ha a gyermekekkel a lehető legkorábban megszerettetjük a sportot, hiszen a gyermekből nemcsak egészséges, de jó eséllyel alázatos, csapatjátékra képes felnőtt válik majd. Persze ehhez nem árt egy jó edző és egy jó közösség sem...

Szanyi-Nagy Judit

Szabó Attila egy éve a Sárbogárdi U7 Sport Egyesület edzője. Korábban az ovifociban dolgozott: a Sárbogárdi Zengő Óvodában 2015 szeptemberében kezdett. - Az ovifoci lényege, hogy megszerettessük a gyermekekkel a sportot. Ahhoz, hogy erre fogékonyak legyenek, játékos formákat választok, de ügyesen igyekszünk belecsempészni egy-két mozgáskoordinációs gyakorlatot is. Az óvodás foci az együttgondolkodásra is nevel, amellett, hogy megmutatja, mi mindent lehet csinálni egy labdával.

A legfontosabb viszont az, hogy a gyermek megszeresse a sportágat egy hiteles személy segítségével - részletezi Attila, aki kérdésemre így írja le a hiteles embert: - Úgy vélem, nemcsak a sportágat, de a gyermekeket is szeretni kell. Ha ezt a szeretetet át tudjuk adni nekik, számukra hiteles emberré válunk, és vakon is követni fognak minket. Ez hatalmas felelősséggel jár, éppen ezért ezeket a gyermekeket, mondhatni, a sajátjaimnak tekintem.

Az U7-es csapat nemrég Ausztriában is járt - balról Húsvéth Zsolt és Szabó Attila Fotó: Darvas Dávid

A 7 éven aluliak utánpótláscsapata (U7) már különböző technikai, mozgáskoordinációs és erőfejlesztő gyakorlatokat is végez, és több csapattal találkoznak, mint az ovifociban. Ugyanis az U7-ben már igazolt labdarúgónak számítanak a játékosok, mind a tizenheten. Közülük tizenhatan sárbogárdiak, egy fiú Igarról érkezett a csapatba, és további öt helyi kisgyermek igazolása van tervben - amint a Magyar Labdarúgó Szövetsége megnyitja az igazolási időszakot. Rendszerint kedden és pénteken edzenek, szombaton pedig a Bozsik-tornán mérkőznek meg, de mindig mennek valahova: edzőmeccsekre, családi napokra és különféle kupákra. Nemrég például - az egyesületnek köszönhetően - Ausztriába, Scheiblingkirchenbe utazott a csapat, hogy az első nemzetközi tornájukon megmérettessék magukat. - Nagyon csodálkoztak a gyermekek azon, mennyivel másabb rendszerben játszanak az osztrákok, de az is furcsa volt nekik, hogy másképp beszéltek, viselkedtek a korosztá-lyukba tartozók. Alaposan kimozdítottuk őket a komfortzónájukból, hiszen eddig még nem játszottak a határainkon túl, a határainkon túl élőkkel - részletezi tapasztalatait Attila, aki arra is kitér, hogy az U7-es csapattal a nagyszerű tizenkettedik helyen végeztek a tizenhat csapatos versengésben.

Az edző nem mellesleg tizenegy éven át játékvezetőként is dolgozott, tavasszal tartotta búcsúmeccsét. Fejér megye egyik legkövetkezetesebb játékvezetőjeként tartják számon - még az év játékvezetője címet is elnyerte -, így a sárbogárdi és a környékbeli szülők biztosak lehetnek abban, hogy jó helyen játszanak a gyermekek. - A csapat sikere nemcsak az én érdemem, hanem Húvéth Zsolt edzőtársamé és a szülőké is: egy remek szülői közösség veszi körbe ezt a csapatot, példamutató hozzáállással. Enélkül nem menne...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!