Hírek

2017.08.08. 20:25

Az elkövetkezendő napokban újra támad majd a parlagfű

Nehéz időszak elé néznek az allergiások, elsősorban a parlagfűre és a gombaspórákra érzékenyeknek lesznek kellemetlenek majd a következő napok.

Laci Patrícia

A lakosság mintegy húsz százaléka szenved az allergiás tünetek miatt a nyári hónapokban, ráadásul nyakunkon van a parlagfű szezonja is, amely egyébként az egyik legerősebb allergén Magyarországon, így rengeteg ember életét keseríti meg nyár végén a növény.

Aktuális pollenjelentés

Az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb jelentésében az áll, hogy az átvonuló hidegfrontot kísérő esők hatására a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte lecsökkent, a hét első felében azonban várhatóan fokozatosan ismét emelkedni fog és szerdától újra többfelé elérheti a magas szintet - elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén. A csalánfélék pollenkoncentrációja általában az alacsony-közepes tartományban alakul. A pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony, bár esetenként közepes is lehet. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas szintet ér el.

Sokan nem tudják azonnal felismerni az allergia tüneteit, ezért azt hiszik, hogy megfáztak, számukra illusztrációnkon van egy kis segítség! Fotó: Shutterstock

Az orvos szerint

Vidák Zsolt tüdőgyógyász főorvos azt tapasztalta, hogy korábban a feketeürüm virágzott, így amiatt volt sok panaszos. Azonban a legnagyobb pollentömeg várhatóan a következő hetekben fogja ellepni az országot. Elsősorban a parlagfű fog majd kellemetlenségeket okozni az arra érzékenyek számára. Vidák Zsolt hangsúlyozta, hogy az allergiások szedjék a gyógyszereiket, alkalmazhatnak akár orr-, illetve szemcseppeket is, attól függ, kinél milyen tünetek jelentkeznek. Azonban, ha a klasszikus orrfolyás, torokkaparás, tüsszögés, s szemkönnyezés mellet még száraz köhögés is jelentkezik, mindenképpen keressenek fel egy tüdőgyógyászt, mert elképzelhető, hogy asztmatikus tünetek állnak fenn, amelyeket légzésfunkciós teszttel, illetve tüdőgyógyászati vizsgálattal lehet csak diagnosztizálni.

A kivizsgálás folyamata

Az alap allergia vizsgálat az úgynevezett Prick teszt, amely a legalapvetőbb allergénekből összeálló tesztsor. A tesztet csak úgy lehet elvégezni optimálisan, ha az előtte való öt napban nem szedett antihisztamint a beteg, mert ha alkalmazott allergiagyógyszert, akkor álnegatív eredmény születhet.

Az asszisztens az alkarra viszi fel cseppek formájában a mintákat, emellett egy lándzsa segítségével vékony karcolásokat ejt a bőr felületén. Amennyiben az illető érzékeny az adott pollenre, akkor bőrpír keletkezik rajta vagy nagyobb allergia esetén akár duzzanat is felléphet. Ha nem keletkezik bőrpír, akkor kevés az esélye annak, hogy allergiás lenne bármilyen pollenre, viszont ebben az esetben el lehet küldeni a pácienst laborvizsgálatra, ahol specifikus ellenanyagszinteket határoznak meg. Ez egy részletesebb vizsgálat, viszont nincs meg azonnal az eredménye.

Vidák Zsolt hozzátette, a jelenlegi időszak nem éppen alkalmas az allergiatesztre, lehetőleg akkor kell megtenni helyette a vizsgálatot, amikor nincs agresszív pollenkoncentráció, mert öt nap antihisztamin nélkül egy allergiás számára súlyos tüneteket okozhat. Érdemes télen kivizsgáltatnia magát a betegnek, attól nem kell aggódni, hogy éppen abban az időszakban nem jelentkeznek tünetek, a teszt mindenféleképpen megmutatja, mire is allergiás az illető. A gyerekeknél csak hat éves kortól ajánlott allergia vizsgálatot csináltatni az orvossal, mert a kisebbek immunrendszere még fejlődésben van.

Keresztallergia jelensége

Vidák Zsolt szerint előfordul keresztallergia is, például aki érzékeny a parlagfűre, annak számára problémát okozhat a görögdinnye és a paradicsom is. Azonban ha rendszeresen szedi a beteg az antihisztamint, nem okozhat egy parlagfűre érzékenynél súlyos gondot egy paradicsom elfogyasztása. Érdemes az allergiásoknak a keresztallergia táblázatot áttanulmányozniuk. A táblázat az interneten és a tüdőgyógyászati rendelőkben is megtalálható.

Magyarországon a lakosság mintegy 20 százaléka allergiás a parlagfűre, amely egy rendkívül káros növénynek számít: mivel agresszivitásával elnyomja a kultúrnövényeket, miközben felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat!

Hazánkban a parlagfű elleni kötelező védekezést törvény írja elő. Idén július 1-jétől indult meg a parlagfüves területek ellenőrzése országszerte. A parlagfű virágzása időben nagyon elhúzódik, gyakorlatilag az első fagyokig tart, ezért a hatóság októberig fog ellenőrzéseket végezni.

Több alkalommal is szükséges lehet a védekezés! Egyetlen kaszálás általában nem elég. A lekaszált parlagfű képes akár 10 centiméter magasan is virágozni. Egy kapálás, talajforgatás során a felszínre került magvak kikelnek, mert az elfekvő parlagfű magok több évtizeden át megőrzik csíraképességüket, ezért a földhasználóknak folyamatosan figyelni kell a területeiket.

Korábban már hírt adtunk arról is, hogy szerencsére Fejér megyében a parlagfű fertőzöttség az országos átlagnál alacsonyabb mértékű.

A felderített parlagfüves terület kényszerkaszálását rendelik el, amennyiben ezt nem teljesíti a földhasználó, akkor szerződött vállalkozóval lekaszáltatják. A jogszabály erejénél fogva minden felderített esetben bírságot kell kiszabni.

Ha nagy területen fellelhető a növény, ne féljünk bejelentést tenni, belterületen a jegyzőhöz kell fordulni, külterületen a járási földhivatalhoz. Be lehet jelenteni személyesen, telefonon, e-mailben és a speciális felületen, a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül, azaz a pbr.nebih.gov.hu oldalon.

Borbás Evelin Székesfehérvár

Karetka Katalin Székesfehérvár

Tóth Éva Székesfehérvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!