Hírek

2015.10.18. 17:54

Az elveszett 200 millió története, avagy mi lesz a közvilágítás korszerűsítésével?

Székesfehérvár - A Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály döntése alapján 200 milliós lámpakorszerűsítési projekttől esett el a város. A Közbeszerzési Hatóság viszont azt állítja, mégiscsak törvényesen járt el a közbeszerzésnél az önkormányzat.

Házi Péter

Az év elején jelentette be a városvezetés, hogy közel 200 milliót nyert az önkormányzat Alsóváros, Maroshegy közvilágítási lámpáinak cseréjére. A lefolytatott közbeszerzési eljárást azonban a miniszterelnökség alá tartozó közbeszerzési felügyeleti főosztály megvétózta, azt utólag érvénytelenné kellett nyilvánítani. A városvezetés nem értett egyet a KFF jogértelmezésével, a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, amely megállapította: a közbeszerzés jogszerű volt. A jogértelmezési vitában a legszomorúbb, hogy e pénzből már nem lesz lámpacsere. A polgármester bízik abban, hogy kártérítés fog kapni Fehérvár.

Tizenegyezer elavult lámpa van a városban, amelyeknek drága az üzemeltetése, 1600 pedig komoly cserére szorulna. Maroshegyen és Alsóvárosban 1400 lámpatest cseréjét tervezték, vajon mi lesz?

Még az év elején jelentette be Alsóváros és Maroshegy önkormányzati képviselője, hogy 197 milliós forrást nyert a város a két körzet közvilágításának korszerűsítésére. A nyertest, a fehérvári Roneko Kft.-t júniusban választotta ki a testület zárt ülésen, információink szerint azzal a kikötéssel, hogy amennyiben a közbeszerzési eljárást jóváhagyja a miniszterelnökség alá tartozó Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF), akkor válik véglegessé a döntés.

Úgy tudjuk, azért döntöttek így, mert a közbeszerzés határideje, illetve az a kitétel, hogy ezt a pályázati pénzt 2015 évégig lehet csak felhasználni, kötötte a várost. Ám a KFF a 15 napos eljárási határidőt jóval túllépve sem küldte meg jóváhagyását. Olyannyira nem, hogy csak a szeptember 4-i közgyűlés tárgyalhatott újra a kérdésről, ekkor érvénytelennek kellett a közbeszerzést nyilvánítani, ugyanis a KFF vitatta a pályázó cég referenciáját, így azt is, hogy a cég megfelelt volna az ajánlati felhívásnak.

Lapunk úgy értesült, hogy a már korábban telepített ledes lámpák mennyiségének referenciaként való elismerésén folyt a vita, a nyertesnek választott cég még más vállalkozásokat is bevont, hogy megfeleljenek. A KFF szerint azonban a több cég által telepített lámpák mennyisége nem vonható össze, szerintük törvénytelen volt a közbeszerzés. A városvezetés nem értett egyet a KFF jogértelmezésével, így a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, amely, mint Cser-Palkovics András polgármestertől megtudtuk, megállapította: a kérdéses referencia jogszerű volt, mert a kért referenciákat összességében kell vizsgálni és értékelni. A város által lefolytatott közbeszerzés tehát jogszerű volt.

– Több száz közbeszerzési eljáráson vagyunk túl, még egyet sem minősítettek jogszerűtlennek vagy szabálytalannak, ezért is fontos számunkra ez a megerősítés – tette hozzá a polgármester.

– Miért nem írt ki a testület új közbeszerzést, hogy ne menjen az idő? Miért nem minősítették nyertesnek a második helyezettet? Ki a felelős mindezért, és miért nem tájékoztatták a lakosságot, hogy ez a pénz elúszott? – tette fel a kérdéseket Földi Judit önkormányzati képviselő (DK), akinek a közleménye szerint a közvilágítás felújítását először valószínűleg Orbán Viktor vejének cégére akarták bízni, majd amikor vele kapcsolatban kitört a botrány, egy helyi vállalkozót szerettek volna megbízni. A városvezetés szerint a képviselő közleményében valótlanságot állít, emiatt ellene, mint írják, minden lehetséges jogi lépést elindítanak: „Az önkormányzat 2010 óta mindent megtesz, hogy – a törvények adta kereteken belül – előnyben részesítse a helyi vagy megyei vállalkozásokat, akik itt adóznak, itt élőket foglalkoztatnak” – áll a kommunikációs irodától kapott közleményben. Úgy tudjuk, azért sem lehetett a közbeszerzés második helyezettjét nyertesnek nyilvánítani, mert akkor meg az első helyezett perelhette volna be az önkormányzatot.

– A világítás-korszerűsítést – az önkormányzaton kívül álló – időveszteségek miatt már nem lehet úgy megvalósítani, hogy a támogatással határidőn belül el is tudjon számolni a város. A Maroshegyen és Alsóvárosban élőket szeretném megnyugtatni: a korszerűsítés mindenképpen meg fog valósulni! Ennek

előkészítése meg is kezdődött – mondta Cser-Palkovics András, aki úgy látja, Fehérvárt valamilyen módon kárpótolni fogják a fel nem használható pályázati forrásért. – Nem megfelelő az az eljárásrend, amikor egy főosztálya jogorvoslati lehetőség nélkül hozhat döntést ilyen fontos kérdésekben, a jogszabályban meghatározott határidők be nem tartásával – tette hozzá a polgármester.

 

A polgármester arra kéri Földi Juditot, hozza nyilvánosságra, miként szavazott a közbeszerzés nyertesének kiválasztásánál. – Éppen szünetről jöttem be, s amikor a nevemet hallottam, igent mondtam. Ezt szavazási igennek rögzítették, hiába jeleztem, hogy a javasolt nyertest nem támogatom – reagált Földi Judit, aki szerint szánalmas, hogy ezzel a véletlen szavazattal próbálja a városvezetés elterelni a figyelmet a lényegről, arról, hogy elúszott a támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!