Hírek

2016.02.09. 14:07

"Az ember a svábságából nem tud kilépni"

Szár-Újbarok – „Az ember a svábságából nem tud kilépni” – árulta el a feol.hu-nak Pats Krisztina, az újbarki Német Nemzetiségi Önkormányzat korábbi elnöke, aki a hétvégi szári táncgálán Freész Károly-díjban részesült. Közösségért végzett munkájáért érdemelte ki az elismerést.

S. Töttő Rita

Három cikluson át vezette a Német Nemzetiségi Önkormányzat Újbarok testületét Pats Krisztina, aki kormányhivatali munkája miatt mondott le a szervezet vezetéséről. Ennek ellenére önkéntesként továbbra is segíti a nemzetiségiek munkáját. Gyakorlatilag ezért az elhivatottságért, a sváb kultúra hagyományainak ápolásáért kapta az elismerést a volt vezető, aki, mint a feol.hu-nak elárulta: nagyon meglepődött, amikor kiderült, hogy ő kapja a díjat. Krisztina persze nem csak a saját településéért, de Szárért is sokat tett, pályázatírói szaktudása és nyelvismerete sokszor jött jól a helyieknek és a tánccsoportnak is.

Fotó: Borsodi Imre

– Szép emlékeim vannak abból az időből, amikor még a nemzetiségi testületet vezettem – mesél kérésünkre a díjazott. – Sokat köszönhetek a képviselő társaimnak, akikkel most is együtt dolgozom, mert ugyan nem vagyok tag, de önkéntesként segítek pályázatírással, szervezéssel. Ez alatt a 12 év alatt nagyon sok mindent elértünk: tájházat rendeztünk be, később pedig az önkormányzattal karöltve megvásároltuk. Olyan programokat honosítottunk meg, amelyek hagyománnyá váltak, ilyen a Márton-nap, a Szent Iván napi főzőverseny s más egyéb fesztiválokhoz hasonló rendezvény.

Pats Krisztina, noha néhány évet szülőföldjétől távol élt, világéletében újbarkinak érezte magát. – A sváb hagyományok, melyeket otthon megéltünk, nekem olyan természetesek! Nem is hagyományőrzésként élem meg, hiszen a mindennapok része – teszi hozzá, ahogy azt is: – Az ember a svábságából nem tud kilépni. A szívemen viselem, hogy a sváb kultúra tovább öröklődjön. A mai fiatalok is csak akkor tudnak megfelelően élni, ha ismerik a gyökereiket. Az, hogy vagyunk, mármint mi, svábok, annak köszönhető, hogyan örökítették át a hagyományokat az elődeink. Ez most a mi felelősségünk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!