Hírek

2015.11.23. 17:32

Az étel egyharmada a szemétben végzi

Székesfehérvár – Tudta, hogy a Velencei-tavat két évente meg lehetne tölteni azzal a hulladékkal, amit a háztartásokban termelünk? Gondolta volna, hogy egy év alatt, csak hazánkban annyi PET palackot dobunk ki, ha összefűznénk őket, egy több mint tíz kilométeres sort kapnánk? És azt, hogy a megvásárolt étel egyharmadát a kukába dobjuk?

Sebestyén Lilla

Ilyen és ehhez hasonló tényekkel sokkolta diákokból álló közönségét Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. vezetője hétfőn, az Európai Hulladékcsökkentési Hét apropóján rendezett környezetvédelmi fórumon, amelyet a Városházán rendeztek meg.

– Közel húsz éve ismertük fel: szükség van Magyarországon szervezett hulladékgazdálkodásra, mert az illegális lerakók megfertőzik vizeinket, földjeinket – mondta el Égi Tamás alpolgármester a rendezvényen, majd azt is hangsúlyozta: – Mi, a világ hétmilliárd fős lakosságából abba a szerencsés négymilliárdba tartozunk, akik tudják, mit jelent ez a fogalom. Most az a dolga a kormánynak, hogy eldöntse a két választható lehetőség közül milyen módon kezeli a hulladékot: elégeti vagy eltemeti?

A hulladékkezeléséről, és arról, miért is kell csökkenteni a szemét mennyiségét, Steigerwald Tibor beszélt: – Elképesztő mennyiségű hulladékot termelünk, ami nem jó sem a környezetünknek, sem nekünk. Állat és növényfajok pusztulnak ki a felhalmozódott szemét miatt – gondoljunk csak az óceánon kialakult szemétszigetekre –, másrészt a hulladék kezelése elképesztően sokba kerül, ezért is érdeke mindenkinek ezt a mennyiséget csökkenteni. Ennek első lépése a tudatos vásárlás: használjunk többször is használható, erős szatyrokat, és utasítsuk vissza a kis papír zacskót, amit a patikában adnak ahhoz az egy darab fájdalomcsillapítóhoz, vegyünk visszaváltható üveges üdítőket és javítsuk meg, amit meglehet! – mondta el a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet: nem kell ódzkodnunk a használt termékektől! Németországban és Ausztriában az emberek a termékek kilencven százalékából hajlandó használtat vásárolni, míg nálunk ez az arány közel hatvan százalék.

A Depónia vezetője azt is elmondta, hogy a már előbb említett két ország olyannyira élen jár a hulladékgazdálkodás témakörében, hogy egyáltalán nem égetnek el olyan kidobott anyagot, amely még használható másra! Az érdekes előadások után egy kis játékkal oldották a fórum hangulatát: az általános és középiskolás gyerekeknek egy zsáknyi szemetet kellett szelektíven különválogatniuk, két perc alatt. A feladat látszólag könnyű volt, csakhogy a szervezők jó pár kakukktojást is elrejtettek a zsákban. Például senki nem tudta, hogy a mosószeres flakonról – még mielőtt kidobnánk a műanyag tárolóba – le kell venni a papír címkét, vagy hogy a színes üveget külön kell válogatni a többitől, ahogy a tejes doboz tetejéről sem szedte le mindenki a műanyag kupakot. A játék nyertesei végül – egy igen szoros versenyben – a tópartisok lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!