Hírek

2017.06.24. 11:01

Az év legrövidebb éjszakáján kerékpárosok világították meg a Velencei-tavat

VELENCEI-TÓ - Látványos, kerekes-fényes felvonulással köszöntötték az év legrövidebb éjszakáját a különböző kerekessportok kedvelői a Velencei-tó mentén. A Szent Iván-éji Rolling at night a következő években még nagyobb fesztivállá is nőhet.

S. Töttő Rita

Az év legrövidebb éjszakáján, a nyári napforduló idején a Velencei-tó is kiemelt figyelmet kapott, mégpedig a kerekes sportok kedvelőitől. Bánhegyi Gábor szervezőnek köszönhetően ugyanis létrejött az első Rolling at night nevű fesztivál, melynek lényege, hogy mindenki, aki kerekes-guruló eszközzel érkezett, hozott magával valamilyen fényforrást is, hogy azzal világítsák meg a tavat. Lehetett az mobiltelefon vakuja, zseblámpa, görögtűz, csillagszóró, bármi, ami látványos fényfüzért alkothatott a part mentén. Gábor maga tűzijátékkal készült, amit Agárd mellett a Velence Korzón és Sukorón is elsütött.

– A Szent Iván éj tradícióihoz kapcsoltuk a programot, s mivel régen a tűzzel segítették a napot az emberek, így jött az ötlet, hogy fénnyel világítsuk ki a tavat, lehetőleg minél nagyobb területen. Jó lenne, ha pár év alatt eljutnánk oda, hogy körbeérjük a tavat, de ez sajnos nem biztos, hogy fizikailag kivitelezhető. Ezért egyenlőre állomásonként szervezzük meg az eseményt – árulta el a Székesfehérvárról származó Gábor, aki egyébként eredetileg testnevelő tanár, jelenleg pedig sporttal, gyerekekkel kapcsolatos, eredeti ötleteken alapuló rendezvények szervezésével foglalkozik.

A Velencei-tavi látványos programra majdnem ezren jelentkeztek, kerékpárosokon kívül görkorcsolyások, gördeszkások, kerekesszékesek, fekvőkerékpárosok, tandemes, utánfutós biciklisek egyaránt. Sokan el is jöttek, voltak itt idősebbek és fiatalok egyaránt, s mindenki hozott magával valamilyen fényforrást is.

A szervező azonban már a legelején leszögezte: ez nem verseny vagy túra, hanem egy látványos kerekes-flashmob-szerű rendezvény, ahol együtt tölthetik el az év legrövidebb éjszakáját a résztvevők. A jelképes tóölelés ráfér a Velencei-tóra, ez is mutatja, hogy a tó mindenkié. ...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!