Hírek

2013.09.24. 17:37

Az év online botránya: szeretőt gombnyomásra?

Maga a körülötte kissé mesterségesen gerjesztett botrány a legjobb reklámja egy új társkereső internetes felületnek, amely igencsak megosztja az embereket. A szeretőkereső szolgáltatás lesz az év hazai online botránya?

Kocsis Noémi

Míg Nyugat-Európában és a tengeren túlon évek óta működnek kifejezetten szerető keresésére specializálódott társkereső oldalak, hazánkban nemrég indult el egy hasonló szolgáltatás, célzottan a párkapcsolatban, házasságban élők számára. Fiatal ötletgazdája (aki korábban egyébként csúnya párkeresők számára indított hasonló oldalt) úgy érvel, a weboldal a stabil, párkapcsolatoknak is jót tehet, új színt visz azokba, felpezsdíti az „állóvizet”, ráadásul a regisztráltak nem akarják hosszú távra lekötni, lenyúlni az alkalmi viszonyra kiszemelt társat, hiszen mindenkinek van sajátja.

A minden áron a családi tűzhely védelmére kelt ellenzők szerint azonban akár családok ezreit rombolhatja majd szét, legálisnak állítva be a félrelépést. A szeretőkereső weboldal persze alapvetően a diszkrécióra épül, így róla információkat csakis regisztráció után szerezhetünk. Ha ezt megtettük, látható, hogy az eddigi érdeklődők kivétel nélkül férfiak, városban élnek, 26-48 év közöttiek, egyesek házasságban, mások nyitott kapcsolatban élnek és újabb kötöttségektől mentes, laza intim viszonyra vágynak, amely egy idő után tetszés szerint lecserélhető egy még frissebbre.

Egey Tímea és Fischer Imre pszichológusok és Pap Csilla lélekgyógyász (Fotó: Horváth Renáta)



Ez az igény érhető tetten életünk egyéb szegmenseiben is, mikor például háztartási gépeket akarunk folyamatosan újra, modernebbre cserélni, az aktuális társadalmi trendekhez igazodva – fogalmazza meg Egey Tímea pszichológus, aki munkája folytán sok párkapcsolati problémával találkozik.

– Képmutatásnak tartom ennek a weboldalnak a bírálatát, ugyanis lépten-nyomon tapasztalom, a hagyományos társkereső oldalakon megfordulók jelentős része is kizárólag szexpartnert keres. Bár én magam is házasságpárti vagyok, azt be kell látni, hogy akárhogyan csűrjük-csavarjuk az érveket, az ember természeténél fogva nem monogám, sem a férfiak, sem a nők. Alapgond az is, hogy ma az emberek 80 százaléka nem a megfelelő párjával él együtt.

A válásoknak többféle oka van, a statisztikák szerint az elsődleges mégiscsak a megcsalás, a félrelépés, második helyen pedig az egyik fél alkoholizmusából eredő problémák megoldatlansága szerepel. A rossz párválasztásra pedig sokan esetleg csak évek múlva döbbennek rá, de anyagi, vagy más indokkal mégsem változtatnak – mondja Fischer Imre pszichológus, hozzátéve, éppen emiatt sok kényszerkapcsolattal találkoznak. A párok saját igényeiket sem ismerik fel, a másikét pedig figyelmen kívül hagyják. Inkább rákattintanak egy szeretőkereső weboldalra...

 

Szépre épített hazugsághegy

Olyan ez, mint egy áruház – foglalta össze Pap Csilla lélekgyógyász: van hagyományos párkeresés, szeretőközvetítés, van házasulandó és laza viszonyra vágyó. Mindannyian saját felelősségünkre eldönthetjük, mit veszünk le a polcról. Jobb azonban mindenkor saját házunk táján sepergetni: mi vajon mindent megteszünk kapcsolatunk épségéért, épüléséért? Vagy csak egy szépre épített hazugságot védelmezünk annyira?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!