Hírek

2014.07.25. 15:25

Szellemi és fizikai túrát ígér a most átadott Koronás Park

Székesfehérvár – Pénteken nyitotta meg kapuit a régióban egyedülálló Koronás Park. Mindenki látni akarta az évtized beruházását.

S. Töttő Rita

Három óra előtt öt perccel még vészjósló felhők jártak keringőt a város felett, s az esőillat is arról adott hírt, hogy itt hamarosan csodás nyári zápor kerekedik. Csodás persze, de nem épp most, gondolta mindenki, aki a székesfehérvári Koronás Park megnyitójára igyekezett. Annyira erősen gondolhatott erre a közönség, hogy az idő megkegyelmezett nekünk: néhány frissítő cseppen túl, ami épp, hogy lehűtötte a felhevült aszfaltot és a vibrálóan zöld füvet a kalandparkban, nem történt semmi különös. Zavartalanul nyithatta meg a város a közel s távol egyedülálló közösségi teret, ahol belépőjegy nélkül játszhatnak a gyerekek kint a parkban. És a felnőttek is , ha egy kicsit is megtalálják magukban a gyereket.

S ha leesik egy toronyról, csúszdáról, sem esik nagyot, mert olyan vajpuha felületekkel borított, uniós normákhoz passzoló teret alakítottak ki, ahol még a legóvatosabb szülő sem találhat kifogást.

Végre nem a dzsumbuj és a gaz - így fogadták többen is a székesfehérvári Koronás Park megnyitóján Cser-Palkovics András polgármestert, aki tudja jól, micsoda fekete foltja volt a városnak a rég bezárt, lerobbant vidámpark. A projektzáró rendezvényen, amely megelőzte a közönség megnyitóját, bemutatkoztak azok is, akik keményen dolgoztak a több mint 350 millió forintos költségvetésű parkban: Sipos Tamás, a kivitelező cég vezetője, Kovács Krisztián és Török Péter, a technikai fejlesztések képviselői, Fekete Katalin, a játékprogramok at fejlesztő cég képviselője, valamint Farkasné Szegő Kriszta, a a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője, aki gyakorlatilag a teljes működésért felelős.

- Nagyon sok családra, gyerekekre számítunk, hiszen a szándékunk az volt, hogy a gyerekek paradicsomát hozzuk létre. És sikerült tényleg olyan parkot létrehozni, amely mindent tud, amit a 21. században egy ilyen közösségi területnek tudnia kell. De ennél többet is, mert a város és az ország történelméről is szól s e kettőt hangolja össze - nyilatkozta a feol-nak a polgármester, aki később nem titkolta, hogy itt már olyan játékokkal tölthetik az idejüket a fiatalok, amelyeket már ő sem ért. Nem baj, a mozgásérzékelős, hiperszuper high-tech fejlesztések elsősorban a gyerekeknek szólnak, de állítólag a tesztalanyok szüleit sem igen lehetett elrángatni a parkból, amikor ráéreztek a játék ízére.

Sok apróság és színes részlet teszi különlegessé és szerethetővé ezt a parkot: a fa játszófalu, a koronázó domb, a vár, a fűszerkert, az okostelefonra fejlesztett vagy a kintect mozgásérzékelős játék, a különleges információs táblák amelyek óriási turisztikai és piaci vonzerőt jelentenek a városnak.

A Koronás Park május 1 és szeptember 30-a között reggel 9 és este 21 óra között (az épület 20 óráig) lesz nyitva, a külső játszóeszközök használata díjtalan. Október 1 és április 30-a között 10 és 18 óra között lehet bemenni játszani. A wifit biztosítják, az okostelefonra letölthető játék ingyenes. Ami pénzbe kerül, az a történelmi túra, a kintect játék (500 forint), a történelmi hétpróba, az élő-képes krónika, a középkori kaszinó (ezek 800 forintba kerülnek), de számos egyéb program is várja az érdeklődőket.

 

Az 1,8 hektár nagyságú fejlesztési terület nagyobb része továbbra is zöldfelület maradt, az egyes projektelemek harmonikusan simulnak be a parkos, virágos környezetbe. A Koronás Park egyes elemei leképezik Székesfehérvár mintegy fél évezredet felölelő, fényes középkori történelmi múltját. A játékok, terek térbeli elhelyezése, megjelenése alkalmas lehet arra, hogy a látogatók a park irányított útvonalán végighaladva, a középkori várostérkép segítségével a külső részektől a városfalon túl, egészen a koronázó dombig eljutva egyfajta múltbeli „városnézésen” vegyenek részt.

A Koronás Parkban található játszófalu, mely utalás a település kialakulásának kezdeti szakaszára, erdei ügyességi park, mely utalás a középkori erdőhasználatra, vár, lovagi torna, koronázó domb, valamint fűszernövények útvesztője. Ez utóbbi utalás középkori kolostorkertek fűszertermesztésére, mindez izgalmas labirintus formába öntve. A Koronás Park turisztikai szolgáltatásokat is kínál: történelmi túrát, interaktív játéksarkot, Élő-Képes Krónikát, középkori kaszinót, korok ízei hagyományőrző, identitást erősítő programokat, népi játszóházat, néptánc műsorokat, táncházakat, folkesteket, koncerteket, tudományos előadásokat, történelmi tábort és tavi korcsolyázást is. A központi épület különféle interaktív, történelmi animációs programok helyszíne lesz, amelyek Székesfehérvár történelmi jelentőségének átélésében segítik a látogatókat. Olyan turistabarát helyszínt terveztek, amely a történelmi hitelességet szem előtt tartva igyekszik a mai látogatók igényeihez alkalmazkodva interaktív, élményszerű programot kínálni.

A projektet Székesfehérvár önkormányzata együttműködő partnereivel (Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. és A Szabadművelődés Háza) közösen valósította meg s 3 fő részére teremtett munkahelyet.A megnyitón Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a vendégeket. Elmondta: a Székesfehérvár szívében található Koronás Park elsősorban a gyerekeket, a családokat szolgálja. „Ennek a beruházásnak az egyik célja volt, hogy megnyújtsuk a Belváros területét, és az egykori Vidámpark helyén létrehozzunk egy olyan parkot, amely méltó a városhoz. Nagyon jó, hogy végre nem a gaz és a rendezetlen körülmények uralkodnak a területen. Ahogy gyermekkorunkban nekünk megadatott itt szórakozni , úgy a jelen és a jövő fiataljai is megtehetik ezt. Bízom abban, hogy mindig sok érdeklődőt tudunk itt fogadni, és a park tele lesz élettel! Köszönetemet fejezem ki mindenkinek, aki segített abban, hogy a terveink valóra váljanak!” A polgármester hozzátette: a Koronás Park egy eszköz arra, hogy szép, biztonságos környezetben biztosítsák a szórakozás lehetőségét a gyerekeknek, akik a játékok által megtanulják, hogy mit jelent Székesfehérváron élni, és a nemzet történelmi fővárosa polgárának lenni.A polgármester és Szigli István önkormányzati képviselő szerint fontos volt a park területének felújítása a Szedreskerten élőknek is, hiszen a rendezetlen terület mára csodaszép létesítménnyé alakult. Amennyiben az építkezések folytatásaként a terület északi részén elkészül a 120 szobás szálloda, úgy 2015 első felében elkezdődhet a Ligetsor teljes felújítása parkolók és buszvárók kiépítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!