Hírek

2017.08.20. 08:50

Az időjárás miatt módosították a Szent István napi programot Fehérváron

Az éjszakai vihar és esőzések, valamint a vasárnapra várható kedvezőtlen időjárás miatt változtatásokról döntöttek a szervezők. Az augusztus 20-i székesfehérvári programok menete az alábbiakban olvasható, mindenkit szeretettel várnak Szent István ünnepének helyi eseményeire!

Székesfehérvár Belvárosában már megkezdődött a Koronázási Ünnepi Játékok vasárnapi programja, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat. Részletes program a www.koronazas.hu oldalon.

A Borlovagrendek felvonulása 16 órakor indul a Virágórától a Zichy színpadig. A Szent István-napján rendezett borrendi találkozón 40 delegáció lesz jelen az ország minden tájegységéről.

Az éjszakai vihar miatt a hétfői esőnapon tartják meg a Koronázási Szertartásjáték szombat estére tervezett előadását, és az időjárási körülményekre tekintettel nem lehetett elbontani a szabadtéri színpadot sem. A Nemzeti Emlékhelyre érkezők így a Szent István testét befogadó szarkofágnál róhatják le kegyeletüket, valamint az ünnepnapon a Bazilikában látható államalapító királyunk fejereklyéje – ott is méltó módon emlékezhetünk augusztus 20-án.

A szervezők mindenképpen szeretnék megtartani a Fehérvári királyok menetét is. A történelmi óriásbábok, hagyományőrzők és határon túli néptáncegyüttesek felvonulása 17 órakor indul a Koronás Parkból.

Ugyancsak az eredeti helyszínen, a Nemzeti Emlékhelyen kerül sor a tiszteletadásra Szent István előtt, államalapító királyunk szarkofágjánál. A résztvevők a Városház téren csatlakoznak a történelmi felvonuláshoz és közösen érkeznek meg a Szent István térre.

Kb. 17.45 órakor katonai tiszteletadással helyeznek el koszorút Szent István lovasszobránál, Székesfehérvár ünnepi közgyűlését azonban – az éjszaka leesett csapadék mennyisége miatt felázott térre, valamint a délutánra várható bizonytalan időjárásra tekintettel – a Városháza Dísztermében tartják 18 órától. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt is fontos, hogy a Fehérvár Televízión és a www.szekesfehervar.hu oldalon keresztül élő közvetítésben követheti mindenki a programot.

A „Táncra, magyar!” címmel meghirdetett esti műsor helyszínéről később döntenek, kedvező időben 19 órakor a Zichy színpadon, ellenkező esetben a Vörösmarty Színházban kerül sor az Alba Regia Táncegyüttes és a Bekecs Néptáncegyüttes közös előadására.

Az ünnepi tűzijáték a tervek szerint nem marad el, 21.30 órakor a Palotavárosi tavaknál zárja majd este az ünnepi programot.

Minden további, az időjárás alakulása alapján szükséges változtatásról hírt adunk a nap folyamán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!