Az igényességből nem engedtünk - Tizenöt éve dolgozik külsős zenekritikusként lapunknak Szabó Balázs zenetörténész

2017. március 19., 18:15 szerző: Szabó Zoltán fotós: Koppán Viktor Dávid
komment
Székesfehérvár - Még ma is ugyanúgy várja az írásai megjelenését, mint annak idején, és persze kíváncsi az olvasók reakciójára is.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Tizenöt éve dolgozik külsős zenekritikusként lapunknak Szabó Balázs zenetörténész, tanár. Egykor még Kneifel Imre, a Kodály Zoltán iskola igazgatója kereste meg, hogy, hogy el kellene indítani egy sorozatot az újságban, mondván, annyi érdekes és fontos koncert, zenei esemény történik a városban, amelyeknek a nyilvánosság előtt nincs visszhangjuk. Szabó Balázs eljött szerkesztőségünkbe, megbeszéltük, amit kell, és itt ragadt.

- Az első írásom 2002. február 4-én jelent meg. Összeszámoltam, azóta 316 kritikát írtam, emellett néhány olyan publikációt is, amelyek közül kettőre, a Liszt Ferenc Fehérváron és a Kodály Zoltán Fehérváron témájúakra különösen büszke vagyok. A Lisztről szólót elfogadta a Magyar Tudományos Művek Tára, remélem, a másikkal is így lesz. Mindent belesámítva több, mint 320 írásom jelent meg a lapban. - sorolja a zenekritikus.

Szabó Balázs rendszeres ír lapunknak Fehérvár zenei életéről
Fotó: Koppán Viktor

A Fejér Megyei Hírlapot egyébként régóta előfizeti a család, és Szabó Balázs is évtizedek óta olvasója. Az írás sem véletlenül jött. A Zeneakadémián, Kroó György tanítványaként egyik kedvenc tárgya volt a kritikaírás, tanára pedig, látva készségét, bíztatta is erre.

Kifejezetten örült tehát, amikor megkapta a felkérést, és élesben is kipróbálhatta magát az újságnál. Az pedig nagyon tanulságos volt, ahogyan össze kellett csiszolódni lapunkkal, az itteni elvárásokkal. A beszerkesztés, a címadás azóta is közösen történik.

Az írásoknak kétségtelenül van visszhangjuk. Nyilván nem csak azoknak köszönhetően, de a Filharmónia koncertsorozat látogatottsága néhány év alatt megnőtt. A közönség számára pluszt jelentett, hogy a hangversenyekről megjelent egy értékelés is. Az írások szerzője számos visszajelzést kapott ismeretlenektől is, hogy olvassák a kritikáit. Sokan mondták neki, hogy pontosan azt gondolják egy-egy koncertről, amit írt, és örülnek, hogy az újságban el is olvashatták.

Szabó Balázs annak is örül, hogy az igényességből nem engedtünk, és a közös munka 15 év alatt nem vált rutinná. Ma is ugyanúgy várja cikkei megjelenését, és az olvasók reakcióját, mint annak idején.

 

Szabó Zoltán

2017. március 19., 18:15 szerző: Szabó Zoltán fotós: Koppán Viktor Dávid

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...