Hírek

2017.05.11. 11:06

Az intőt már csak hírből ismerik a Munkácsy iskolában

Csökkenteni akarják a tanulók létszámát, és az épületen is lenne mit csinálni. Ötven éves a fehérvári Munkácsy iskola.

B. Kiss László

Fennállásának ötven éves évfordulót ünnepli a fehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola. Az intézményben a rendszerváltást követően vezették be a vizuális képzést, illetve a honosították meg a környezeti nevelési programot, aminek köszönhetően mint „rajzos iskolát” emlegetik a Mukácsyt, amely azóta az örökös ököiskola címet is elnyerte. A vizuális képzés idővel művészeti neveléssé vált azzal, hogy az órarendbe illesztve tanulnak a gyerekek néptáncot és hangszeres zenét – tudtuk meg Tóth Péter igazgatótól.

Második éve már, hogy a Munkácsyban nem adnak intőt a nebulóknak. Helyette a pedagógusok pozitív megerősítésre törekszenek például úgynevezett kisoklevelek által. Mindent megbeszélnek a szülőkkel, akiket igyekeznek minél inkább bevonni a nevelésbe. Következetes követelményrendszerrel, jól értelmezhető elvárosokkal szembesül diák és szülő – mondta el erről a resztoratívnak nevezett gyakorlatról az intézmény vezetője. Az osztályozást több készségtantárgy esetében a felső tagozaton is megszüntették a Munkácsyban. A tanulók szöveges értékelést kapnak. Az iskola nyitott az informatika irányába is: az idei évtől robotika műhellyel is rendelkeznek, amely két 3D-s nyomtatóval is rendelkezik. Több osztály csatlakozott a Sakkpalota programhoz, közel ötven diák sakkozik rendszeresen.

Az iskola népszerű a városban, aminek következtében 20 tanulócsoport van. A cél – mondta el az igazgató – a létszám csökkentése, mert nagy a zsúfoltság. Lapunk is hírt adott arról, hogy a Munkácsyban a közelmúltban egy teremben leszakadt a mennyezetről a vakolat egy darabja. Az esettel kapcsolatban Tóth Péter elmondta: továbbra is életveszélyesek az öreg ablakok, és könnyen hasra lehet esni az udvaron, a feltöredezett burkolat miatt. Kicsi és rossz állapotú az iskola tornaterme is. A Munkácsy fenntartója, a tankerület pályázati forrásból, több lépcsőben kívánja orvosolni a legsürgetőbb gondokat – tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!