Hírek

2017.06.16. 17:40

Evelin és Klaudia az iskolai szorongásról készített rádióműsorukkal értek el második helyezést

SZÉKESFEHÉRVÁR-BUDAPEST - Gulyás Evelin és Kiss Klaudia a Lánczos Kornél Gimnázium tanulói. Mindketten aktív rádiósok; nemrég pedig az egyik műsorukkal országos második helyezést értek el középiskolás kategóriában.

Szanyi-Nagy Judit

Idén huszonnegyedik alkalommal rendezték meg az Országos Ifjúsági Sajtófesztivált a DUE Médiahálózat (korábbi nevén: Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) szervezésében. Az egynapos fesztiválra - amelynek egyik fő programeleme az eredményhirdetés - újságírók, nyomtatott és online lapok szerkesztőségei, fotósok és rádiósok is pályázhatnak évről évre. Ezeket a pályázatokat a zsűri három kategóriában - általános iskola, középiskola és felsőoktatás - értékeli, hogy aztán értékes nyeremények találjanak gazdára, jutalmul a színvonalas anyagokért.

 

Bár ebben az évben is több Fejér megyei győztest láthattunk a színpadon, a rádiósok kiemelkedtek: ahogy szinte minden évben, úgy idén is kitelepült a székesfehérvári Táska Rádió az impozáns környezetben megrendezett eseményen, a Várkert Bazárban. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy több elismerést is bezsebeltek, köztük Evelin és Klaudia rádióműsoráért is. A második helyezést érő anyag egy komoly témával foglalkozik: az iskolai szorongásról szól. Ahogyan a zsűri fogalmazott: nehéz téma, amit a szerkesztők bátran dolgoztak fel. A bírák ki-emelték, hogy a riporterek képesek voltak megnyitni, őszinteségre bírni a műsorban szereplőket: az egyik pedagógus még azt is kimondja, hogy a tanárok bizony sokszor feleslegesen teremtenek olyan meg-alázó szituációt, amitől a diákok szoronganak.

 

Pedig a lányoknak - mondhatnánk - még viszonylag kevés tapasztalatuk van ebben a témakörben, lévén, a gimnázium kilencedik osztályos tanulói. Mégis van személyes indítéka a témának: - Az iskolában elég sokszor szorongtam, vagy láttam, ahogyan más diákokat tesz tönkre ez az állapot, éppen ezért tartottam fontosnak egy ilyen téma bemutatását - mondja Evelin, akit Klaudia azzal egészít ki: az iskolai szorongás a gyermekek körében mindig aktuális, az ő közvetlen környezetükben is. Az anyagban kikérték tanár, diák és szakpszichológus véleményét is: megszólal Gimesi Dorka, aki már legyőzte szorongását, Lovranits József igazgató és Somlai Gitta szakpszichológus.

A lányokra sok jó várhat a jövőben: amellett, hogy érzékeny témával foglalkoznak, alaposan körül is járják azt, holott még nem készítettek ehhez hasonló felvételt. - Ez volt az első komolyabb témájú anyagunk, eddig filmmel, természettel foglalkozó adásokat csináltunk - avat be a Táska rádiós munkájukba Evelin, aki azt is elmondja, hogy most már nagy szerepet tölt be a rádió az életükben.

- Kiskoromban is rengeteget beszéltem, mindenről. Amikor az év elején belecsöppentem a rádiózásba, nagyon megszerettem, és rájöttem: mindenképp ezzel szeretnék foglalkozni, akár hobbiként, akár munkaként - mondja, majd hozzáteszi: a közös munka sokat segített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!