Hírek

2017.08.17. 11:01

Rettegett tűzijáték és a kutyák! Vigyázzon házikedvenceire!

Az augusztus 20-i tűzijátékok ideje a kutyák és gazdáik számára igazi kihívás. A négylábú kedvencek rettegnek a nagy zajtól, a pukkanásoktól, félelmükben gyakran szöknek el otthonról, és futnak világgá.

Mihály Szilvia

A kutyák és gazdáik számára az augusztus 20-i tűzijáték ugyanolyan nehéz időszak, mint a szilveszteri petárdázás.

Mire figyeljenek a kutyatartók?

A kutyás gazdák ne vigyék magukkal kedvenceiket a tűzijátékra! Ők nem élvezik a színes és durranó látványos eseményt, hanem félnek a zajoktól és a hatalmas embertömegtől. Képzeljük el, hogy csak mozgó lábakat látnak, és fura, pukkanó hangokat hallanak.

Könnyen bepánikolhatnak, és akár a pórázt elszakítva el is szökhetnek. Az azonosíthatatlan zajokat veszélyforrásnak tekintik, kezelhetetlenné és akár agresszívvé is válhatnak.

A legjobb, ha valaki vigyáz rájuk otthon, míg a zajos forgatag tart.

Ha mégis megtörténne a baj, és elveszíti a kutyáját, vagy az ijedtségében megszökik otthonról, jelentse be az adatait a hatóságoknál, állatvédő szerveknél, és közösségi fórumokon. Szerencsés esetben valaki már megtalálta kedvencét, és keresi a gazdáját.

Mit tegyen, ha a tűzijátékok ideje alatt vagy után kóbor kutyával találkozik?

Ha a kutya már nyugodt, barátságos, és nem fél tőle, nézze meg, van-e rajta azonosító biléta, és hívja a gazdáját.

Ha nincs rajta biléta, és megteheti, vigye el a kutyát állatorvoshoz, vagy egy menhelyre ahol a benne levő azonosító chip alapján tudják hívni a gazdáját.

Ha nem tudja vagy akarja a kutyát megfogni, de segíteni szeretne, hívja a helyi menhelyeket és állatvédő szolgálatokat, ebfogókat.

Állatvédő: senki ne menjen kutyával tűzijátékot nézni

Senki ne menjen kutyával tűzijátékot nézni, a félősebb kutyákon napokkal korábban megkezdett nyugtatókúra és lefárasztás segíthet - mondta Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora.

A szakember az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában azt mondta, minden évben komoly problémát jelent az augusztus 20-i tűzijáték, amelyre az állat idegrendszerétől függően reagál, de előfordulhat, hogy nyugodt természetű kutyák is megriadnak tőle.

Azt javasolta, hogy a kutyások még délután menjenek el sétálni, fárasszák le az állatot és kutyáknak adható nyugtató is javasolt.Emellett nyugodt helyre zárással, a gazda folyamatos jelenlétével is segíteni lehet rajtuk - tette hozzá.

A probléma elsősorban a kutyákat érinti, ezért senki ne menjen kutyával tűzijátékot nézni. A fény és hanghatások mellett a nagy tömegtől is megriadhatnak és agresszívvé is válhatnak - mondta Szilágyi István.

 

A Fejér megyei menhelyek elérhetőségei:

Országos Állatvédőrség

Telefon:  06 70 636 6230

Állatvédő egyesület (Etyek)

Cím: 2091 Etyek, 2090 Körpince köz 4
Telefon: 06304348080
Email: [email protected]
Weboldal: etyeki fórum.hu

HEROSZ Fejér Megyei Szervezete

Cím: 8000 Székesfehérvár, Takarodó út 5.
Telefon: 06-30-9858309 Többször csörgessék!
Email: [email protected]
Weboldal: http://fehervariallatotthon.hu/

StreetDog Állatvédő Egyesület-Dunaújváros

E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!