Hírek

2016.04.20. 07:46

Az osztálykirándulás veszélyes üzem? A szülők pénztárcája is kell a közös élményekhez

Szex, alkohol és rock and roll – a középiskolai osztálykirándulásokon a tanárok fő feladata az, hogy ezeket megakadályozzák. Általános iskolában még könnyebb a helyzet, de anyagilag mindenhol érintett a szülő. Költségkörkép következik, iskolai gyakorlatokkal.

S. Töttő Rita

A tanév végének közeledtével a diákoknak a vizsgákat leszámítva már az osztálykiránduláson jár az eszük. A jól sikerült túra egy életre nagy élmény, nem mellesleg a diákok megismerkedhetnek az ország nevezetességeivel, és azokkal a helyszínekkel, amelyekről az iskolában korábban tanultak. Ha a kirándulás nem kötelező, akkor az osztályok közösen összegyűjtött pénzből oldják meg a dolgot, de van olyan iskola is, ahol azt mondják: nincs semmi szükség az osztálykirándulásra. Megkérdeztünk néhány intézményt, vajon hogyan oldják meg a kirándulást, miből finanszírozzák és mit tesznek, ha valaki nem tudja kifizetni a szükséges összeget.

A Lánczos gimnáziumban osztálykirándulás helyett több nagy közös túra, tábor és főzőcskézés van
Fotók: Lánczos

- Az év végi osztálykirándulás önköltséges és önkéntes – szögezi le Krählingné Kovács Tünde, a fehérvári István Király Általános Iskola igazgatója, aki elárulja, hogy ezeket az alkalmakat az osztálypénzből finanszírozzák. – A maximum összeget is meghatározzuk: 5 ezer forintba kerülhet egy osztálykirándulás egy diáknak. Elég nagy rutinunk van abban, hogy ezekből az összegekből mit lehet kihozni: balatoni nézelődés, hajókázás, belépők ára belefér – sorolja az igazgató, aki meg szokta engedni az ottalvós kirándulást is, de csak akkor, ha a szülői akarat is e mellett szól. Ám ebben az esetben sem lépheti túl sokkal az 5 ezer forintos összeget a költség – teszi hozzá.  Minden esztendőben előfordul olyan helyzet, amikor egy család ezt az összeget sem engedheti meg magának. Az igazgatónő tapasztalata azonban az, hogy a legtöbb esetben az osztály szülői közössége ilyenkor összefog, és kifizetik az osztálytárs költségeit. –Előfordult azonban olyan is, amikor az iskola alapítványa segített – mondja, de hozzáteszi: nem minden esetben gazdasági okokból nem megy a gyerek osztálykirándulásra, hanem valamiért a szülő nem engedi. – Ebben az esetben az iskola ügyeletet biztosít – tudjuk meg, ahogy azt is: minden évben többen is maradnak az iskolában, amikor az osztályok kirándulni mennek. -  Általában ugyanis egy napra tesszük a kirándulásokat, egyrészt így gyakran olcsóbb, másrészt a szervezés könnyebb – mondja az igazgatónő. Az iskolában havi 5-600 forintnál több osztálypénzt nem szednek, de ha valamire még kell, úgyis megbeszélik a szülőkkel – árulja el Krählingné az egyébként máshol is szokásos eljárást. Az iskola pályázati lehetőségeket is igénybe vesz, idén például ennek köszönhetően mehetnek a hetedik évfolyamosok Szlovákiába. Szintén pályázati forrásoknak köszönhetően szoktak cserediák programokat szervezni, ami nagy élmény a gyerekeknek. – Az önrész a szülőket is érinti, de általában alacsony összeg szokott lenni – teszi hozzá az igazgató. Ami anyagilag nem érinti a szülőket, az a szeptemberi túranap. Ilyenkor a megye kirándulóhelyeit keresik fel. – Ezt az iskola alapítványa és a helyi képviselő finanszírozza.

A középiskolákban már kicsit veszélyesebb üzem az osztálykirándulás – Lovranits József, a fehérvári Lánczos Kornél Gimnázium igazgatója legalábbis így véli.

- Nálunk nincs osztálykirándulás – szögezi le az igazgató. - Azért nincs, mert elvesztette a funkcióit. Amikor én gyerek voltam, azért volt kirándulás, hogy fejlődjön a közösség, s mindeközben megnéztük azokat a helyeket, ahová másként nem jutottunk el. Ma már nincsenek ilyen téren sem határok, ráadásul a tapasztalatom az, hogy az osztály fele nem is akar elmenni. A másik fele meg csak bulizni szeretne.  Innentől kezdve pedig a tanár feladata az egy középiskolai osztálykiránduláson, hogy megakadályozza az alkoholt, drogot, szexet – beszél nyíltan az okokról az igazgató. Persze ez nem jelenti azt, hogy náluk nincsenek közösségi élmények: a tanév első hétvégéjén például minden évben Pákozdon szerveznek főzőcskét. Év közben van egy burgenlandi s egy bécsi kirándulás, június végén pedig egy hét tábor Bodajkon. - A kötelező kirándulás benne van a tandíjban, a főzés például nem fizetős. A burgenlandi és a bécsi út 9 ezer, a tábor pedig 35 ezer forint, ezekre gyűjtenek a családok. A diákvezetők azonban csak 10 ezer forintot fizetnek a táborért, hiszen dolgoznak – sorolja a költségeket az igazgató, aki persze, ha nagyon akar menni az osztály kirándulásra, egy napot engedélyez. De ahhoz a teljes csapat és a szülők akarata is kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!