Hírek

2015.11.16. 11:11

Az öt erőszakos diákból hárman szabadságvesztés büntetést kaptak

Székesfehérvár – Hárman napi rendszerességgel, ketten pedig pedig néhány esetben a diáktársukat emberi mivoltában megalázták, veréssel fenyegették, bántalmazták.

Szabó Zoltán

Az üggyel annak idején foglalkoztunk, az első fokú ítéletről beszámoltunk. Most a Székesfehérvári Törvényszék büntető tanácsa a nemrég, november elején kihirdetett ítéletével másodfokon is, jogerősen – az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatva – bűnösnek mondta ki azokat a a fiatalokat, akik diáktársukat bántották, megalázták, fenyegették.

A bírósági ítéletben megállapított tényállás szerint az öt vádlott és a bűncselekmények sértettje a 2010-2011-es tanévben osztálytársak voltak a Szent István Szakképző Iskola 11. évfolyamán. A 2010. októberétől 2011. májusáig tartó időszakban – felismerve azt, hogy az egyébként a tanév elején az osztályba került sértett jóhiszemű, visszahúzódó, érzékenyebb személy, aki kevésbé képes ellenállást tanúsítani – az első. másod- és harmadrendű vádlottak napi rendszerességgel, a negyed- és ötödrendű vádlottak pedig néhány esetben a sértettet emberi mivoltában megalázták, veréssel fenyegették. Emellett tényleges bántalmazással, testszerte történő ütlegeléssel arra kényszerítették, hogy akarata ellenére egy kisméretű, az osztályteremben elhelyezett szekrénybe bemásszon, és a szünetek teljes idejében, esetenként pedig a tanórák ideje alatt is ott maradjon. A vádlottak a sértettet számos egyéb módon is megalázták, szidalmazták, újból veréssel fenyegetve illetve bántalmazással kényszerítették további, őt emberi méltóságában súlyosan sértő cselekedek tanúsítására vagy eltűrésére. Sajnálatos módon a bűncselekmények jelentős része az osztálytársak szeme láttára zajlott, ráadásul az események valódi súlyát az oktatási intézmény pedagógusai is csak későn ismerték fel. Végül a sértett hozzátartozója figyelmeztette az iskolát, ennek nyomán az igazgató tett feljelentést az ügyben.

A fiatalkorú első rendű, a fiatal felnőtt másodrendű és az ugyancsak fiatalkorú harmadrendű vádlottakat bűnösnek találták társtettesként, folytatólagosan, aljas indokból, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében, társtettesként, folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntettében, valamint társtettesként, folytatólagosan, aljas indokból elkövetett testi sértés bűntette kísérletében. Az ugyancsak fiatalkorú negyedrendű vádlott és a fiatal felnőtt ötöd- rendű vádlott esetében az első fokú ítélet – melyben a bíróság az ő bűnösségüket személyi szabadság megsértése és kényszerítés bűntettében állapította meg – 2014. június 10-én jogerőre emelkedett, így a döntés rájuk vonatkozó rendelkezéseit a felülbírálat nem érintette.) A törvényszék a bűncselekmények elkövetése során a társtettesek között kezdeményező szerepet betöltő, ugyanakkor a büntetőeljárás során már megbánást tanúsító fiatalkorú első rendű vádlottat – halmazati büntetésül – 1 év 2 hónap fiatalkorúak fogházbüntetésére és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, a másodfokú eljárásban megbánó magatartást tanúsító, már felnőtt korú másodrendű vádlottat – halmazati büntetésül – 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, az ugyancsak megbánást tanúsító fiatalkorú harmadrendű vádlottat pedig 1 év fogházbüntetésére ítélte. A fiatalkorú negyed- és a fiatal felnőtt ötödrendű vádlottat 10 hónap illetve 6 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte korábbi, jogerőre emelkedett ítéletével a Székesfehérvári Járásbíróság.

Ennek a szomorú történetnek számos tanulsága van. többek között az, hogy az ilyen tettekre nincs mentség, hiszen azok bőven túlmentek a jópofaság, pláne az „ártatlan diákcsíny” kategóriáján. A bűncselekménynek pedig súlyos következményei vannak, és a megbánás sem jelenthet felmentést. Információnk szerint egyébként a középiskola vezetése a történtek után mindent megtett azért, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!