Hírek

2015.11.16. 12:09

Az új húszezres titkai: akár már az idén találkozhatunk az új pénzzel

A húszezres címletű papírpénz első nyomata már 1999-ben elkészült Vagyóczky Károly tervezésében, de kibocsátása csak 2001 februárjában történt meg, később, 2004-ben és 2009-ben is újabb húszezresek készültek.

Házi Péter

A legnagyobb címletű papírpénzünket most egy sokkal nehezebben hamisítható új húszezres váltja fel, amelyet hivatalosan idén szeptember 25-én bocsátott ki a jegybank, de amely a forgalomba, azaz az emberek kezébe várhatóan csak december közepén kerülhet, így aki automatából vesz fel pénzt, akár már idén találkozhat vele.

A méret marad a régi, de a vékony biztonsági szál – amelyen eddig minden papírpénz esetében a Magyar Nemzeti Bank felirat szerepelt – változik, rákerül a 20 000 forint értékjelzés is. Ennek valószínűleg azért van értelme, mert így nem lehet mondjuk egy kétezer forintos bankjegy biztonsági szálát  felhasználni a hamisításhoz.

Fotó: Magyar Nemzeti Bank

A boltosok, postások leggyakrabban UV-lámpa alá tartva győződnek meg egy papírpénz valódiságáról, nekik segíthet sokat az korabeli öltözetben sétáló pár, akik az „előoldalon” tűnnek fel UV-fényben. Ráadásul az UV-fénybe tartva a pénz mindkét odlalán látszanak a kék és zöld színű jelzőrostok és piros színű pöttyök.

Amint a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatójából kiderül, teljesen új biztonsági elem a bankjegy hátoldalán, a vízjeltől balra látható aranyszínű sáv, amelyben mozgatás hatására a 20 000 és az MNB felirat jelenik meg. Ha már a mozgatásánál tartunk, az egyik legkézenfekvőbb jelölést az előoldal közepére,  a „Húszezer forint” felirat alá tették: ez egy aranyszínű motívum, amely zöldre változik, ha más szögből nézzük a pénzt. Lesz mikroírás is a bankjegyen, a mini „20000 forint” és „Magyar Nemzeti Bank” feliratokat  nagyítóval fedezhetjük fel a hátoldalán több helyen.

A jelenleg használt húszezreseket egyébként 2016 végéig használhatjuk majd, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást. A bevonást követően a bankok és a posták pénztárai három évig kötelesek újakra cserélni a régieket, az MNB pedig ugyanezt egészen 2036-ig köteles lesz megtenni.  A kétezer és ötezer forintosokat várhatóan 2017-ben cserélik le újabb tervezésű és nehezebben hamisítható pénzekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!