Hírek

2015.07.07. 15:32

Az új rendelet szerint csak az egyedülállók kérhetik a 60 literes minikukát?

„A vegyes hulladék szabványos gyűjtőedényben történő gyűjtéséhez a közszolgáltatónak biztosítania kell azt, hogy az ingatlanhasználó legalább két különböző űrmértékű gyűjtőedény közül választhasson” – kezdődik a 385/2014. számú hulladékgazdálkodási rendelet, amely azt is előírja, hogy a felajánlott kukák közül az egyik nem lehet nagyobb 80 literesnél.

Házi Péter

Egyedül élők esetében pedig a 60 literes „minikuka” választásának lehetőségét is fel kell ajánlania az adott hulladékszállítási szolgáltatónak. Ez a rendelet elvileg most, július 1-től lett volna hatályos, ám információink szerint azért is halasztották 2016 január 1-jére az életbe léptetését, mert továbbra is késik a központi, minisztériumi ármegállapítás és így több hulladékszállító cég egyszerűen nem tudott árakat megállapítani a különféle űrméretű kukáira. Jelenleg egyébként ahány szolgáltató, annyiféle „minimális” kukaméret van. Bizonyos helyeken, például a fővárosban a 120 literes a legkisebb használható edényzet, de Székesfehérváron például másfélezernél is több nyugdíjas házaspár kapott lehetőséget a 60 literes kukák használatára. (Amint arról két éve beszámoltunk, a városi közgyűlés döntött úgy, hogy a rászorulók esetében átvállalja a 60 és a 80 literes kukák szállítási díja közti különbözetet, így ennek köszönhetően megnyugodtak a kedélyek „kukafronton”. Jövőre elvileg tehát az országban egységesen a kertes házban lakó egyedülállók számára teremtődik meg a „minikuka” használatának lehetősége, az egyedüli használatot az önkormányzat igazolja. A rendelet szerint a gyűjtőedényt egyedi azonosító jellel is kell ellátni, az ürítést pedig elektronikusan rögzíteni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!