Hírek

2016.09.12. 12:23

Az új tulajdonos állja a szavát - Készül az új tető a kastélyra

A bodajki kastély döbbenetes sorsáról többször tájékoztattuk olvasóinkat. Most kedvező fordulatról számolhatunk be.

B. Kiss László

Jó hírünk van! A nyár elején Valami elkezdődött... címmel adtuk hírül, hogy megindultak a helyreállítási munkálatok az elszomorító állapotban levő bodajki kastélyban. Megírtuk azt is Wurczinger Lóránt polgármester tájékoztatása alapján, hogy az új tulajdonos még az ősszel lecserélteti a műemlék épület tetejét, annak érdekében, hogy megszüntessék a beázást, és kiszáradhassanak a falak.

A tető beígért cseréje mostanra elkezdődött: a régi lebontása után készül az új ácsolat, miként az a fotón is jól látható.

Részben már elkészültek az ácsok az új tetőszerkezettel Fotó: A szerző

A valaha jobb napokat látott bodajki kastély a múlt rendszerben turistaszállóként működött. A rendszerváltás után a település önkormányzatának tulajdonába került, de üresen, kihasználatlanul állt. Az önkormányzat – az egyik korábbi polgármester idején – 2007-ben adta el 150 millió forintért egy cégnek a műemlék ingatlant, amelyhez ősfás park is tartozik. Az említett cég ellen aztán felszámolás indult, a kastély pedig rohamos pusztulásnak indult. Az állagromlást siettette, hogy a kastélyból és kertjéből közben ellopták a fémtárgyakat, így például az ereszcsatornát, az erkélykorlátot, vagy az utcafronti kerítést is,

A bodajki kastélyt a felszámolás során többször is meghirdette eladásra a felszámoló, míg végül 29 millió forintért, egy budapesti székhelyű ingatlanforgalmazó cég vásárolta meg, a szerződést idén tavasszal kötötték meg. A bodajki kastély döbbenetes állapotáról lapunk a közelmúltban fotóriportban számolt be. A díszlépcsőházban hiányzott a korlát, az emeleten több helyütt állt a víz, a falakat sötétzöld penész borította. Az öntöttvas fűtőtesteket, illetve a fürdőszobai szerelvényeket leszerelték, és eltűnt a kazán is. A tolvajok pusztítása a parkot sem kímélte, ahonnan számos öreg fát vágtak ki engedély nélkül – tapasztaltuk ottjártunkkor. Az eltűnt dolgokkal kapcsolatban büntetőper zajlik, melyről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat. A helyreállítás részeként egyébként elbontották és ledarálták a parkban mindazt, ami nem illett a patinás kastélyhoz. Így az egykori, romos foci öltözőt, illetve a pálya nézőterének talpazatát. További munkák csak a falak kiszáradása után következhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!