Hírek

2013.12.09. 20:25

Többféle programmal segítenek télen is a hajléktalanokon

Nyáron befejeződik a Kríziskezelő Központ Út-Mutató nevű programja a hajléktalanok társadalmi integrációjáért. Többen nem csak útmutatást kaptak általa, de némi kiutat is...

Kocsis Noémi

Rácz Attila és Kenesei László ketten azok közül, akik másfél évig a krízisközpont udvarán álló fűtött, mellékhelyiséges, zuhanyzós lakókonténerekben élhetnek. Az alacsonyabb, csupa ideg, élénk Attila három, a csöndesebb, hajlott, megfontoltabban szóló László 15 év utcalét után került az egyszerű, de legalább tiszta és meleg szállásra. Másfél évig maradhatnak, ennyiről szól az egyénnek szóló program, az 51 esztendős Attila szerint utána is lesz valahogy, ő biztosan nem adja fel. A hét évvel idősebb László inkább nem gondol bele a jövőbe neki még egy éve van a konténerben. A jót könnyen megszokja az ember, s nincs kedve azon gondolkodni, mi lesz, ha vége, mondja. Igaza van.

Az Út-Mutató programra 67 millió 604.664 forint állami támogatást nyert el a pályázó központ. Amit évek óta csinálnak a városban, az utcán, közterületeken élőket célozták meg most is, foglalkoztathatóságuk fejlesztésén, foglalkoztatási esélyek növelésén, önálló életvitelük erősítésén keresztül igyekeznek a programmal visszavezetni az embereket a többségi társadalomba, Az intézményrendszer átalakítása, az új szolgáltatások, a befogadó szálláshelyek kialakítása mind ezt szolgálja. A férfi szállón négy férfi, a női szállón két pár (házas-, illetve élettársak) a konténerlakásban pedig újabb három férfi kapott lehetőséget. Az összesen bevont 35 ember (mára a folyamatos kiléptetés folytán 21 fő) olyan szolgáltatásokat is igénybe vesz, amelyek kirekesztettségüket csökkenti, mentális, fizikai állapotukat javítja. Sokuknak igazi esély ez, dolgoznak albérletben laknak, többé nem akarnak az utcán élni. Utóbbit sokan fogalmazzák meg, mondta Zsabka Attila, a központ vezetője, a program állásáról tegnap tartott sajtótájékoztatón.

Évek óta pályáznak a a Hajléktalanokért Közalapítványhoz. Idén is nyert 7 pályázatuk (igaz, a pénz még nem érkezett meg) a 70-80 főt kiszolgáló teajáratra, a nappali vacsoráztatási programhoz, az egészségügyi ellátásuk fejlesztéséhez (ebben vitaminokat, gyümölcsöt osztanak a menhelyeseknek, de az utcán élő mintegy 120 embernek is), az egész megyében riasztható krízisautó benzinköltségére, takaróvásárlásra, a másfél hete kezdődött, 9 emberrel működő albérleti programhoz, és az innovatív mentálhigiénés programjukhoz, melyben pszichológusok foglalkoznak az ellátottakkal és a szociális munkások is hozzájutnak a szupervízióhoz. Mindezt összesen 8 millió forinttal támogatja a közalapítvány.

Az Út-Mutató pályázatban elnyert támogatás utolsó összegeit egy nyári, intenzív parkgondozói képzés beindítására fordítják majd, így aki maradéktalanul kihasználná a pályázati idő két évét, új ismeretekkel is gazdagodhat, mondta el Zsabka Attila, aki hozzátette azt is, az erőfeszítések ellenére mindenkit nem lehet megmenteni. Mindig lesznek, akik az utcát választják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!