Hírek

2016.05.27. 11:01

Az UV sugárzás nem kíméli a szemet! - akár meg is betegedhet tőle!

Mór – A nyár közeledtével mindenki nagyon örül a várva várt jó időnek, azonban szemünk védelmére ilyenkor különleges figyelmet kell fordítani. Aki nem teszi, akár szembetegséggel is számolhat!

S. Töttő Rita

Az ózonréteg csökkenésével egyre több káros sugárzás jut a föld felszínére, így szemünkbe is – szögezi le Csutáné Hámori Anikó, móri szemész szakorvos, miért is olyan különösen fontos manapság szemünk védelme. A napsugárzás pedig, mint tudjuk, jelentős mennyiségű UV-sugárzást is tartalmaz, ami viszont többek között a szem szöveteit károsíthatja. Az UV-sugárzás a napfény része, egy láthatatlan, rövid hullámhosszúságú sugárzás.

– A nagy mennyiségű UV-sugárzás hatásai általában lassan és általában fájdalommentesen jelennek meg, és a látás romlásához vezetnek – vezeti le a szakember, s elárulja: a szemet érő UV-sugarakat a szaruhártya többnyire kiszűri. Ám már a  vízfelszín (illetve hó) által visszavert fény magas UV szintje is  már gyulladást okozhat. Ez az állapot nagyon fájdalmas, a gyulladt szem bármilyen további fényhatásra igen érzékenyé válik.

Csutáné Hámori Anikó

– A kötőhártyán a rövid idejű  sugárzás csak kisebb károsodást okoz, azonban az UV hatásnak hosszabb ideig kitett kötőhártya  megvastagszik, és felszínén úgynevezett „pterygium" képződik. Ez egy lassan kialakuló elváltozás, ami idővel elfedi a szaruhártya egyre nagyobb részét, így rontva a látást. Ennek egyetlen kezelési módja a műtéti eltávolítás – figyelmeztet a szemész, ahogy arra is: az UV-sugárzás, főleg az UV-B típusú, bizonyítottan összefügg a szürkehályog kialakulásával. Ilyenkor a lencse elhomályosodik, így akadályozva a látást. Ezt szintén csak műtéttel lehet orvosolni. – A szaruhártya és a szemlencse az UV-sugárzás nagy részét elnyeli, a maradék fény azonban elérheti az ideghártyát, amelynek károsodása legtöbb esetben visszafordíthatatlan. A beérkező napfény a szem ideghártyáján található sárgafoltra fókuszálódik, amin úgynevezett  makula degenerációt okozhat – tudjuk meg.

Az előbb felsorolt betegségek elkerülése végett szükséges tehát megfelelő védelmet biztosítani a szemnek, amit legegyszerűbben egy jó minőségű napszemüveggel lehet elérni.

– Nagyon nagy veszélyt rejt magában, ha nem megfelelő napszemüveget hordunk, majdnem nagyobb bajt okozunk, mintha semmit sem viselnénk! – hívja fel a figyelmet Csutáné, s el is mondja miért: a szemet úgymond „becsapjuk", hiszen olyan ingert kap, amiből arra következtet,  hogy sötét van. A szembogár ezért kitágul, és amennyiben nem megfelelő védelmű  a szemüveg, abban az esetben szűrés nélkül nagyon nagy mennyiségű káros sugárzás jut a szembe!

Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő szűrőkkel ellátott napszemüveget viseljünk! Leszögezhetjük tehát: a  napszemüveg  ma már nem divattrend, hanem létfontosságú, mert megvédi a szemet a Nap káros sugárzásától, és ez által rengeteg betegséget tudunk elkerülni, megelőzni segítségével!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!