Hírek

2013.08.09. 17:56

„Azt hisszük, ismerjük a várost”

Székesfehérvár – Pénteken maga az utca volt a kiállítótér, megnyitották ugyanis az Emlékmentés 2.0 elnevezésű, építészeti örökségünket bemutató időszaki tablótárlatot.

Kocsis Noémi

A címbeli mondatot Brájer Éva alpolgármester fogalmazta meg köszöntőbeszédében. A belvárosban ezentúl három hónapig megszemlélhető 75 darab, Székesfehérvár 1930-as évekbeli építészeti fejlődéséről számot adó tabló valóban sok olyan információt tartalmaz, amely még a sok évtizede itt élők emlékezetében is kitölthet bizonyos fehér foltokat. Mint azt Szűcs Erzsébet, a Deák képtár igazgatója bevezetőjében elmondta, a 2012. év végi, a várost fotókon bemutató kiállítás folytatása az Emlékmentés 2.0. A Kovács Eleonóra kutatásaira támaszkodó anyag felett Csutiné Schleer Erzsébet építész is bábáskodott, ő nyitotta meg tegnap a tablótárlatot. Hogy mit láthatunk a szűkebb-tágabb belváros egyes fontos épületeire függesztett tablókon?

– Páratlanul impozánsak ezek a 30-as években született építmények, nem csak minőségileg, de mennyiségileg is kiemelkedő a korszak építészeti öröksége – emelte ki a szakember. A lokálpatriotizmus erősítésére is szánt összeállítást, amely a létrehozók szándéka szerint segít tudatosítani, milyen jelentős helyen élünk, kiadvány is kiegészíti. A tablók november 10-ig függnek, például a Várkörút Eppinger-házán, Schmidt-villáján, vagy az Országzászló tér, a Petőfi iskola építészeti magyarázataként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!