Hírek

2017.07.10. 12:54

A meggondolatlan előzés a balesetek egyik fő oka Fejérben

FEJÉR MEGYE - Akár csak az első negyedévet nézzük, akár az elmúlt napokat, balesetből nincs hiány a megye közútjain. Az elmúlt napokban volt érintett kamionos, személyautó, motoros és gyalogos is. A statisztikák szerint öt fő oka van a baleseteknek.

S. Töttő Rita

Az idei esztendő első negyedévének baleseti statisztikáját elkészítette a Központi Statisztikai Hivatal, amely szerint Fejér megye közútjain 122 személyi sérüléses közlekedési baleset történt az év első három hónapjában – ez az országos balesetek 4,2 százalékát teszi ki.

Mint kiderült, a megye baleseti statisztikája az országosnál – amely 10 százalékos csökkenést mutatott – kisebb mértékben, 2,4 százalékkal csökkent. Szám szerint ez pontosan azt jelenti, hogy a halálos áldozatot követelő balesetek száma a 4-ről 2-re, a könnyű sérüléses baleseteké 84-ről 81-re csökkent, a súlyos sérüléssel járóké kismértékben 37-ről 39-re emelkedett az első negyedévben.

Sajnos hónapról-hónapra, évről-évre szinte mindig ugyanazok az okok vezetnek balesetekhez: a megyei statisztika szerint ittas állapotban az egy évvel korábbihoz hasonlóan 8 balesetet okoztak. Alkohol fogyasztása a balesetek 6,6 százalékában játszott szerepet. Azt is tudni lehet, hogy a balesetek 93 százaléka a járművezetők hibájából következett be, leggyakrabban a sebesség nem megfelelő alkalmazása (66 eset) és az elsőbbség meg nem adása (25 eset) miatt. A gyalogosok figyelmetlensége 6, a pályahibák további 2 balesetet okoztak az év első hónapjaiban. Ami viszont jó hír, hogy közlekedési balesetek következtében, 2016 első negyedévéhez viszonyítva héttel kevesebben, összesen 175-en sérültek meg: 45-en súlyosan, 128-an könnyebben, 2-en pedig életüket vesztették. A halálos áldozatok száma a felére, a könnyebben sérülteké héttel csökkent, ugyanakkor kettővel többen szenvedtek súlyos sérülést.

– Ha az első negyedévre gondolunk, jellemzően a 62-es és 63-as főút megyei szakaszán volt több baleset – árulta el megkeresésünkre Kaposvári Károly, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, aki szerint 16 százalékkal több baleset történt a lakott területen kívüli mellékutakon is. Az osztályvezető hozzátette: az első negyedévnek természetesen rég vége, sőt,  a másodikon is túl vagyunk, így annyit már lehet látni, hogy ez a 16 százalékos emelkedés mérséklődött.

Köszönhető ez annak is, hogy a rendőrség napi szinten vizsgálja a baleseteket, így ha kell, értékelik, módosítják az előzőleg meghatározott balesetmegelőzési feladatokat. – Ahol s amikor szükséges, a helyi szerveket összefogva külön, fokozott megyei ellenőrzéseket tartunk – tette hozzá a rendőr, akit arról is faggattunk, a KSH adatain kívül (alkohol, elsőbbségadás) pontosan mit hagynak figyelmen kívül a sofőrök: kiderült, hogy az előzni tilos tábla figyelmen kívül hagyása, a meggondolatlan előzés  és a szimpla figyelmetlenség okoz sokszor súlyos baleseteket.

A nyári időszakban az M7-es és a 7-es út az, amire kiemelt figyelmet fordítanak, nem  véletlenül: szinte naponta történik ezeken az utakon baleset, amelyek nagy része körültekintő vezetéssel elkerülhető lenne.

– Ha kell, motoros járőrök vagy a légi rendészet bevonásával is igyekszünk ellenőrizni a legérintettebb szakaszokat – tette hozzá Kaposvári Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!