Hírek

2017.07.25. 20:05

Bárányos Csaba, Tabajd polgármestere kaszál, kazlat rak és óvodát épít

TABAJD Az állatokhoz, a földhöz, a gazdálkodáshoz való ragaszkodás talán jellemvonás, véli Bárányos Csaba polgármester. S miután "eltévesztette" születési évszázadát, használni igyekszik közösségének e jellemvonásával.

Zsohár Melinda

A fiatal polgármester megfente a kaszáját, s beleállt az őszi árpába. Levágott néhány rendet, aztán persze a kombájn folytatta az aratást, mert ez nem operett, vagy skanzen, hanem itt és most egy falu földje. Az 1979-ben született Bárányos Csaba olyasmit őriz a valódi és a genetikus emlékezetében, ami talán illik a vidék filozófiájához.

Fotó: Somogyi Ágnes

- Azt szoktam mondani, biztosan rossz században születtem - próbálja megfejteni érzelmi viszonyulását a polgármester (gépészmérnök, tájgazdálkodási szakmérnök, háromgyermekes édesapa) ahhoz a múlthoz, amiből már alig élhetett át valamit. A tabajdi Kiss öregapja, nagyanyja, s dédapja, Pápai Lajos életét idézi, a földeket, istállókat, gyümölcsösöket, szőlőt, pincét, szántás-vetést. A faforgács illatát. Tud petrencét, boglyát, kazlat rakni és szarvalni, huszonegy esztendős korában titokban vett lovat Alcsútról, a szülői ház hátsó udvarán álló régi, üres istállóba bevezette. Kicsiben gazdálkodik, földje nincs, de igyekszik ugyanezzel a gazdaszemlélettel irányítani az önkormányzatot is, ha már megválasztották a tabajdiak. 2006-ban lett képviselő, 2014-től polgármester.

A fiatal polgármester szívből őrzi és folytatja a gazdálkodást elei nyomán

Fotó: Somogyi Ágnes

- Mindig foglalkoztattak a közügyek - mondja a polgármester, de ha a közről esik szó, minduntalan az elődökre fordítja a szót. Saját eleire, s a helyi képviselő és polgármester elődeire. Úgy véli, ő egy út folytatója. - A mindenkori testületekben jelenlevő politikai különbözőségek eltűntek, a község érdekében összezártak, s akár heves viták nyomán is egyezségre jutottak - foglalja össze.

Temesszentandrási György háziorvos sokáig volt polgármester, Bárányos Csabának ő az egyik példaképe, s Somogyi Dezső, a rendszerváltás utáni első szabadon választott faluvezető. Farkas Lajos képviselőt, a makacs reformátust is említi, olykor szikrázott a levegő a községházán, de többekkel együtt ők voltak a vezérei annak a gondolatmenetnek, hogy a föld érték, s amit lehet, a falunak szereztek meg. Tabajd nem büszkélkedhet ezer hektárokkal, ám fontos szemléletet hordoz. A területalapú támogatás az önkormányzatnak is jár, s ahol nagyságrendileg érdemes, ott gazdálkodnak.

Fotó: Somogyi Ágnes

Három hektár bodzát telepítettek, idén szüretelnek először az ültetvényről, vetésforgóban termelnek árpát, napraforgót, kukoricát. A tizenhét hektár legelőt bérbe adják, hetet maguk művelnek, a mezőgazdasági tevékenységre testületi jóváhagyással elkülönített a pénzkeret. Az utóbbi években megújult a művelődési ház, mellette áll a tájház, kemencét építettek, nyári konyhát, a helyi ünnepeken sütnek-főznek. A tabajdi házisütemények híresek a Vál-völgyében, akár a fehérhímzés. A polgármester otthon is főz, a régi ízekkel kombinálja az újakat.

Most pónilovaik vannak otthon, két fia és kislánya is szeretik a háziállatokat
Fotó: Somogyi Ágnes

- Karakteres elképzeléseim vannak - zárja csöppet sem szerényen, pedig magánemberként az. - Új óvodát szeretnék építeni, s a megmentett iskolánk felújítására nyertünk 57 millió forintot. A programom leírtam, számon kérhető rajtam, vállalom. S tudom, hogy nem vagyok egyedül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!