Hírek

2016.03.21. 18:33

Barbara nem mondott nemet, mert félt, hogy elveszíti a munkáját

Székesfehérvár - Ha valaki a munkahelyén munkaidőben, munkavégzés közben balesetet szenved, az egyértelműen munkahelyi baleset, azaz a jelenlegi szakkifejezést használva munkabaleset. A szigorú szabályozás szerinti meghatározás azért sem mindegy, mert ilyenkor a javadalmazás is más, mint egyéb baleset esetén, nem beszélve a kártérítésről.

Zsigó Ferenc

- A lányomról van szó - mondta a telefonban Németh László -, esete elképesztő, megemelte magát a munkahelyén, de nem ismerik el a munkabalesetet. Úgy döntöttünk, bíróságra megyünk - foglalta össze a család gondját panaszosunk.

Történetünk főszereplője Németh Barbara, egy 33 éves hölgy, akit adminisztrátorként alkalmazott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Székesfehérvári Tankerülete. Barbara tavaly szeptember 28-án állt munkába, határozott idejű közfoglalkoztatási szerződése (amit szeptember 30-án! írtak alá) október 31-ig szólt. Szeptember 30-án történt a baleset.

Képünk nem a KLIK irattárában készült, ugyanakkor nagyon jól illusztrálja Barbara történetét, aki nem mert nemet mondani
Fotó: shutterstock

- A munkába lépéskor és másnap számlákat kellett rendezni a könyvelésen, majd 30-án arra kaptam utasítást a tankerület igazgatónőjétől, hogy egy kollégámmal együtt rakjuk rendbe az irattárat - mesélte történetét Barbara, aki rögtön tájékoztatta felettesét, hogy nem emelhet két kilónál nagyobb súlyt, mert 26 éves korában leszakadt gerincsérvvel műtötték. Akkor finoman csinálja! - hangzott Barbara szerint a főnöki válasz.

- Nemet mondani nem mertem - fogalmaz Barbara -, mert féltem, hogy elveszítem a munkámat.

A nap végén már fájdalmai voltak, másnap elment a háziorvoshoz, aki injekciókúrát rendelt el, ám ez nem használt, végül az idegsebészeten kötött ki, ahol október 26-án gerincsérvvel megműtötték.

Barbara már október 1-jén, a háziorvosi vizsgálat napján emailt írt főnökének, jelezve, hogy kiírták táppénzre, és kérte az igazgatónőt, hogy az esetet nyilvánítsa munkabalesetnek. Pár hét múlva levelet kaptak, hogy nem volt baleset. Ezt követően Barbara apja panaszt tett a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályán.

- A munkaügyi felügyelők kimentek a KLIK-hez, sokmindenkit meghallgattak, január 12-én kaptuk meg a határozatot, hogy munkabalesetnek nyilvánítják az esetet - mondta Németh László, majd hozzátette: - Ezután jött a nem várt fordulat, a KLIK fellebbezett, és a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárságától, mint másodfokú hatóságtól március elején kaptunk egy megsemmisítő határozatot. Ebben a 8 oldalas iratban szerepel egy mondat, ami szerint a porckorongsérv bármilyen banális mozdulat során jelentkezhet.

A Németh család a kormányhivataltól kért és kapott jogi segítséget, ügyükkel a bíróságra mennek, ügyvédjük szerint is jó eséllyel.

Nem szeretem a könyökvédős hivatali bikfanyelvet, többször is neki kell rugaszkodni egy-egy mondatnak, hogy leessen a tantusz, de természetesen nem úszhatjuk meg, hogy végigolvassuk az ilyen esetek határozatait.

Ezúttal is kínszenvedés volt, ugyanakkor emelem a kalapom a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság iratszerkesztői előtt, mert 8 sűrűn teleírt oldalon maszatolják a semmit, majd a végén kihozzák, hogy nem volt munkabaleset. Munkahelyen, munkaidőben, munkavégzés közben kapott sérvet a dolgozó. Ez három egyértelmű sor...



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!