Hírek

2016.04.05. 13:47

Befizette az illetéket, de már három éve hiába várja a személyi igazolványát

Székesfehérvár – A jelenleg Fehérváron élő Huber Franciska Törökbálinton született, de 1956-ban elhagyta az országot. 2013-ban beadta a kérelmét, de azóta sem kapta meg a magyar személyi igazolványát. Magyar állampolgárnak nem jár magyar személyi?

Házi Péter

Huber Franciska magyar állampolgár, de (eddig) mégsem kaphatott személyit

– Hat évesen, a szüleimmel hagytuk el Magyarországot 1956-ban. Egy ideig az akkori Jugoszláviában éltünk, később Németországba költöztünk, én ott kaptam munkát. A kilencvenes évek végén aztán a német férjemmel egyre több időt töltöttünk Magyarországon,  végül Fehérváron  vásároltunk egy panellakást, s az év nagy részét ma már itt és a velencei-tavi kis házunkban töltjük – mondja Franciska, aki 2013 szeptemberében beadta a fehérvári okmányirodán a személyi igazolvány kérelmét. Befizette az 1500 forintos államigazgatási eljárási illetéket, le is fotózták őt az ismert fehér fülkében. De aztán semmi nem történt. Amikor később rákérdezett, csak annyit mondtak neki,  ő nem kaphat személyit,, de hogy miért, arról egy szót sem közöltek. Úgyhogy most van egy szerb és egy magyar útlevele, utóbbit még a müncheni nagykövetségen kapta, ahol azzal biztatták,   Magyarországon jár hozzá a személyi is.

Időközben az okmányirodából kormányablak lett, így a kormányhivatalt kerestük meg, miért nem kaphat Huber Franciska személyi igazolványt. Amint az írásos válaszból kiderül,   2015. december 31-éig a külföldön élő magyar állampolgár (kitelepült) nem rendelkezhetett személyazonosító igazolvánnyal, csak magyar útlevéllel és lakcímkártyával. 2016. január 1-től viszont, miután az új,  414/2015. (XII. 23.) kormányrendeletben már nem kitétel, hogy az illető Magyarországon éljen, így a külföldön élő magyar állampolgárok is jogosultak személyi igazolványt igényelni, amit az ország bármelyik kormányablakában, okmányirodájában megtehetnek. Az eljárás illetékmentes, az igazolvány nyolc nap alatt készül el.

– Ennek nagyon örülök, holnap indulok is az igazolványért!– mondta panaszosunk, aki ugyanakkor megjegyezte, évek óta jobbára Magyarországon tölti az év nagyobb részét, sőt, még magyar lakcímkártyája is van. Talán most már igazolványa is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!