Hírek

2015.01.26. 19:30

Behívók Kárpátalján

Székesfehérvár - A Kelet-Ukrajnában folyó harcok következtében egyre több embert mozgósít a hadsereg. De kiket?

Tribolt Lajos

250 ezerre növelnék az ukrán hadsereg létszámát. A behívók elől tömegesen menekülnek...

Kárpátaljáról több, mint kétszer annyi embert hívnak be az ukrán hadseregbe, mint az ország többi részéből - figyelmeztetett az ukrán Karpatskij Objektiv által közzétett adatokra hivatkozva a Kárpáthír.com. Mint rámutattak, az 1,2 milliós Kárpátalja megyéből 2500 fiatalt hívtak be a seregbe, ez a lakosság 0,24 százaléka országosan ez az arány mindössze 0,11 százalék - olvastuk a magyarhirlap.hu írásában. A portál idéz egy másik kárpátaljai forrást, amely szerint a több mint 76 százalékban magyarok által lakott Beregszászi járásból is aránytalanul sok embert akarnak behívni. A 2011-es, utolsó hivatalos népszámlálás szerint Kárpátalja lakosságának mindössze 6,1 százaléka él Beregszászban és a Beregszászi járásban, de a most tervezett 253 fő a kárpátaljáról behívandó 3000 katonakötelesnek a 8,43 százaléka lesz.

- Hasonló arányokról hallok otthonról is. Több barátom van, akit már behívtak, ráadásul a terrorista ellenes művelet övezetébe vitték őket, ahol naponta halnak meg emberek - mondja Pajzák Mátyás, aki az ungvári egyetemen szerzett alkalmazott matematikusi diplomát, 2006 augusztusa óta Magyarországon él, néhány éve megkapta az állampolgárságot. Egy fehérvári középiskolában matematikát és informatikát tanít. Édesapja, öccse Kárpátalján él továbbra is. A testvér még nincs 27 éves, így elvileg sorkatonai szolgálatra bármikor behívhatják. Érthetően nagy az aggodalom a családban. Igaz, az idősebbekre is van veszély, mivel a hírek szerint olyanokat szeretnének behívni, akiknek már volt katonai kiképzésük. A katonakötelesek felső korhatára pedig 60 év.

Pajzák Mátyás több barátját is behívták az ukrán hadseregbe, és a terroristák ellenes műveletek övezetébe vitték

Pajzák Mátyás rendszeresen jár haza, legutóbb karácsonykor volt kint.

- Magyar állampolgárként vagyok kint. Igaz, sokan szereztek magyar állampolgárságot, és azzal mentek vissza. Veszélyes a játék, mert az ukrán törvények nem ismerik el a kettős állampolgárságot.

Szóba került a közös határbeléptetési pontok létrehozása, de beszélgető partnerem szerint ezt csak az ukránok vetették fel, míg magyar oldalról az hangzott el, hogy nem adnak ki információkat magyar állampolgárokról. Így ettől nem félnek. Ami a harcokat és a katonaságot illeti, az más dolog. A kárpátaljai magyarokat sem hagyja hidegen, ami Ukrajna keleti részén folyik, de az ügyet nem igazán érzik magukénak. Éppen ezért szeretnének kimaradni belőle. Közben egyre jobban aggasztja őket, hogy nagyobb arányban kívánják bevonultatni a magyarok lakta területek lakóit.

A hatóságok igyekeznek a behívókat kézbesíteni, néha civil autókkal, munkaidő után. Ha valaki átveszi a behívót, és nem vonul be, ma már jelentős szankcióra számíthat.

A január 20-án kezdődött behívások már a negyedik hullámot jelentik. Most 50 ezer fő mozgósítása a cél.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!