Hírek

2017.08.23. 20:01

Beloianniszban nem csak az államalapítást ünnepelték!

Ebben a kis faluban igazán a mai napig szól István király üzenete a népek békés egymás mellett éléséről: Augusztus 20-án a magyar állam megalapítása mellett a magyarországi görögség összetartozásának ünnepét is megtartották.

Boka Erika

A kulturális műsorban felléptek az adonyi néptáncosok két magyar blokkal, görög táncokat pedig a helyi iskolásoktól, a Triandafylla csoporttól és az amaliadából érkezett táncosoktól láthatott a közönség.

Ezt követte az ünnepély, amelyen Papalexisz Kosztasz polgármester újból hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a Magyarországon második otthonra lelt görögség megőrizhette nyelvét és hagyományait. A rendezvény keretében az Interparlamentáris Unió Magyar-Ciprusi baráti tagozata nevében és képviseletében búcsúzott Varga László országgyűlési képviselő, a tagozat elnöke Antonios Theocharoustól, Magyarország távozó ciprusi nagykövetétől.

A Palio buzuki és a Mydros együttes remek görög táncházi zenét szolgáltatott

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő szintén hálás a nagykövet úrnak az itt eltöltött négy év alatt végzett munkájáért. A rendezvényt megtisztelte Alexov Lyubomir, a Magyar Parlament szerb nemzetiségi szószólója, valamint Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló és Turgyán Tamás örmény nemzetiségi szószóló és a lengyel szószólói kabinet küldöttsége is.

Számos vendég érkezett a testvértelepülésekről is: Nondasz Panagiotidis és Stavroula Gouvica alpolgármesterek Amaliadából, Nikosz Beloiannisz szülővárosából jöttek, akikkel a város néptánccsoportja is ellátogatott a faluba. Itt volt Kostas Tingis, a ciprusi Pervolia község elnöke, akikkel idén májusban kötött együttműködési szerződést Beloiannisz önkormányzata.

Görög táncokat is láthattak a résztvevők

Beloianniszért díjban 2017-ben Prekop Lászlóné (Papalexi Mirka) részesült, aki 1975-től a beloianniszi általános iskolában dolgozott nyugdíjba vonulásáig egy 5 éves időszak kivételével. Ezen öt év alatt, 1980-85 között Beloiannisz község tanácselnöke volt. Nyaranta a gyerekek görögországi táboroztatásában sokat tevékenykedett, elősegítve azoknak a gondtalan nyaralását. Nyugdíjazása után sem vonult vissza a közösségi élettől.

Beloianniszban görög és magyar lisztből süttetik meg az új kenyeret, amelyet megáldás után idén is szétosztottak a vendégek között, hogy mindenkinek legyen a következő évben bőséggel kenyere, jó egészségnek örvendjenek az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!