Hírek

2017.05.25. 12:12

Belső felújítás előtt a székesegyház - Örökségvédelmi konferencia Székesfehérváron

Székesfehérvár - Tapasztalatokról, eredményekről is szóltak a székesegyház kutatásáról, helyreállításáról szóló konferencián.

Bokros Judit

Főleg az érintett szakmák képviselőinek szólt a székesfehérvári Szent István király-székesegyház műemléki kutatása és helyreállítása című örökségvédelmi konferencia, amelyet a Szent István Művelődési Házban rendeztek meg csütörtökön.

A rendezvény Spányi Antal megyés püspök köszöntőjével kezdődött, majd Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szólt a hallgatósághoz. Ezután Cser-Palkovics András polgármester beszélt, végül Simon László kormánymegbízott gondolatait tolmácsolták.

A szakmai előadások sorában a régészekből, restaurátorokból, egyéb, érintett szakmák képviselőiből álló közönség hallhatott a műemléki projektre vonatkozó közbeszerzési eljárások szabályairól, a jó gyakorlatokról. Művészettörténészek pedig szóltak a székesegyház történetéről, és arról a munkáról, amelynek köszönhetően értékleltár készült a templomban található tárgyakról.

A restaurátori kutató munka lezárult, hamarosan kezdődhet a felújítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!