Hírek

2014.08.25. 09:42

Bélyegen a Seuso-kincs

A Magyar Posta reprezentatív bélyegblokkot adott ki a római kori ezüstkészlet Magyarországra visszahozott tárgyairól. A Seuso-kincs hazahozatala alkalmi bélyegblokkot augusztus 25-én az Országház Gobelin termében megtartott ünnepélyes rendezvényen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója bocsátotta forgalomba.

Tóth Sándor

Láthattuk már fényképen, filmen, festményen, érmen és a Fejér megyei Kőszárhegy címerpajzsában is a Seuso-kincs ismert darabjait, viszont most először bélyegre kerültek a Londonból tavasszal hazaszállított Vadász- és Geometrikus tál, Dionysos-kancsó, Mosdótál, a két Geometrikus kancsó, valamint az Illatszeres doboz.

Az ezüsttárgyak szépsége már magában látványos a bélyegblokkon, viszont a királykék selyemre helyezve még erősebb a képi hatásuk. A szép kivitelű munka Benedek Imre grafikusművészt dicséri. A dicséret mellett azért van némi hiányérzetünk: miért nem került fel a bélyegblokkra a hazahozott nyolcadik darab, a kincset tároló/rejtő bronzüst, amely szorosan kapcsolódik a leletegyüttes történetéhez? Pedig lehetséges, az üst szerepe felértékelődhet a kincsek lelőhelyének meghatározása szempontjából az ősszel megkezdődő archaeometriai (régészeti ásványtani) vizsgálatok során a rajta található talajmaradványok révén.

Fotó: Magyar Posta

A gyűjtők és érdeklődők részére néhány közelebbi információval is szolgálhatunk a bélyegblokkról. A Benedek Imre tervezte filatéliai újdonság a Pénzjegynyomda kivitelezésében került forgalomba. A blokk kétféle formában jelenik meg, fekete sorszámozású alapváltozatban, és piros sorszámú ún. vágott változatban. Az ezüsttárgyakat diffrakciós fólia- és dombornyomás teszi különlegessé a bélyegblokkon, s uv-fényben elolvasható a Vadász-tál (Seuso-tál) medalionjának sokszor idézett latin felirata - Hec Sevso tibi dvrent per saecvla mvlta posteris vt prosint vascvla digna tvis -, és annak magyar fordítása is: Szolgáljon sok századon át, Seuso, ez a készlet, s használják hosszan büszke utódaid is! (Kőrizs Imre fordítása).

Remélhetőleg eljön az ideje annak is, hogy a mostani blokkon kívül egész bélyegsoron láthatjuk majd viszont a Seuso-kincs jelenleg ismert és még ismeretlen tárgyait. Ehhez viszont várnunk kell a Londonban hátra maradt hét darabra, illetve arra, hogy újabb, még rejtegetett tárgyakkal egészüljön ki a páratlan római kori ezüstszerviz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!