Hírek

2016.05.13. 16:03

Bemutatkozik a CB Radio, az Arany Dobverő-díjas zenekar

Fiatalok, aranyosak, lelkesek és idén ők nyerték meg az Arany Dobverő – díjat a sulizenekaroknak rendezett versenyen. Jó a humoruk is, rögtön azzal kezdték a beszélgetést, mivel csak három induló volt, – egy zenekar visszalépett – abban azért finoman reménykedtek, hogy dobogósok lesznek. A zsűri végül őket találta a legjobbnak.

Buthy Lilla

Az Arany Dobverő- díj új tulajdonosai, a CB Radio: Dobai Lívia mellett Petrecz Balázs (b1), Géczi Barnabás (j2) és Maráz Márton (j1). A képről hiányzik, de a banda tagja még Boros Bence is

Ők a Dobai Lívia, Boros Bence, Petrecz Balázs, Géczi Barnabás és Maráz Márton alkotta CB Radio zenekar. A Ciszterci gimi és az azonos stílusú zene – főképp a funk rock és indie rock, külön kiemelve a Red Hot Chili Pepperst – szeretete a közös nevező a barátokból verbuválódott zenekarban: az énekesnő Lívia és Márton osztálytársak, ők végzősök, de akad a csapatban egyetemista és nyolcadik osztályos diák is. Elmondásuk szerint a nagy korkülönbségek egyáltalán nem okoznak disszonanciát sem a zenéjükben, sem a bandán belül. Könnyen megértik egymást.

– Főleg saját számokat játszunk, mi írjuk a dalainkat, leginkább angolul – kezdte Márton, a basszusgitáros.

– Tavaly viszont épp egy magyar nyelvű feldolgozásunkkal léptünk fel az Arany Dobverőn, a Kis kece lányomat adtuk elő – mondta.

Az arany dobverők mellett egy önálló Fezen fesztiválos koncertet is nyertek, amit már nagyon várnak. Eddig sulibulikban játszottak, és egyszer kint a főtéren is koncerteztek, vasárnap, egy téli estén. Felnevettek, ahogy mesélték, korántsem az adrenalin, maximum a két hősugárzó állvány fűtötte őket, és két szám között a gitárosok szétfagyott ujjait. Akkor egy szerb cigányzenével zártak, egyébként is szeretnek improvizálni, „dzsemmelgetni”.

– Öt éves voltam, amikor karácsonyra megkaptam az első, saját hangszeremet, de már három évesen is barátkoztam apukám gitárjával – mondta Balázs. Mindössze hatéves volt, amikor a szülei beírattak a zeneiskolába. Marci – aki pár nappal beszélgetésünk előtt írta meg informatika-érettségijét, hiszen a BME-re készül, mérnök-informatikus lesz – 2014-ben kezdett zenélni. Nem azért, amiért Balázs, bár ő nem is háromévesen nyúlt először gitárhoz. Kerek-perec bevállalta azt a legevidensebb okot, amit a legtöbben mégis letagadnak. Azt a hajtóerőt, ami a fiatal fiúk vállán először átveti a gitárpántot: a csajozás miatt. Illetve egy konkrét lány miatt, aki egyébként azóta is a barátnője. És még a gitározást is élvezi. Sikersztori. Az énekesnőről Líviáról is Marci mesélt. A bohókás művészléleknek aposztrofált lánynak nagyon szép hangja van: korábban egy iskolai ki-mit tudot is megnyert.

– Én pedig hat éve dobolok. Először magántanárral kezdtem, de ha megérted a „matematikát”, a továbbiakban nincs szükséged rá. A zene, matek – vette át a szót a főállású főiskolás, Barnabás, akinek édesapja is zenész, és mint mondta, már édesanyja hasában is komolyzenét hallgatott.

– Én meg progresszív rockot! – vágott közbe nagy nevetés közepette a gitáros, Balázs. Bence, a banda „mindenese”, „beugrója”, „pótembere” hetedikes volt, amikor gitározni kezdett, előtte pedig zongorázott és kórusban énekelt, de dobolni is tanul, jelenleg éppen a zenekar hivatalos dobosától.

– Egy csomó másik hangszeren is játszom, aminek mondjuk a bandában nem veszem hasznát: ilyen a doromb, a bongó és a trombita is – magyarázta Bence, aki szavalni is nagyon szeret, és érettségi után franciatanárnak készül. Ő segít Barnának az angol dalszövegekben is, de sokszor ír franciául is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!