Hírek

2015.02.27. 14:49

Bemutatták az új székesfehérvári mentésirányítási központot

Bemutatták az uniós forrásból megújult székesfehérvári mentésirányítási központ működését pénteken. Minden másodperc számít, a legfőbb cél a reakcióidő javítása.

Buthy Lilla

Kiemelt uniós projektek keretében az Országos Mentőszolgálat a hazai mentésirányítás történetének legnagyobb mértékű fejlesztését valósítja meg. Az országban található többi megyei központhoz hasonlóan már Székesfehérváron is elektronikusan zajlik az irányítás és az adatrögzítés, annak minden előnyével. Így, a több mint 44 millió forintos beruházásnak köszönhetően a felújított épületben tíz mentésirányító dolgozik, és február 24-én a papír alapú munkavégzésről a MIR rendszeren keresztül való esetrögzítésre is átálltak.

Fotó: Koppán Viktor

A jelenlegi, átmeneti időszakban ez úgy néz ki, hogy több monitor előtt, számítógépen rögzítik az adatokat, majd kinyomtatják, és papíron adják tovább az információkat. A végeredmény pedig az lesz, hogy a hangtól kezdve, a helyszíni adatokon át, de a kocsik térbeli mozgását is elektronikusan figyelik és rögzítik majd. Logisztikai és szakmai támogatást kap a döntéshozó, hogy kritikus helyzetekben is gyors és jó döntések születhessenek. Burány Béla az Országos Mentőszolgálat főigazgatója kiemelte, hogy teljesen újragondolták az irányítási folyamatokat, hogy a legkevesebb lépés mentén, a leggyorsabban, a legmegfelelőbb döntéseket tudják meghozni.

– Ez az ünnepség, egy kis mérföldköve egy országosan nagy vállalásnak, ami megpróbálja a szervezetet mindenestől a huszonegyedik századi proaktív és professzionális szervezetek sorába emelni. Számos eleme már kiválóan működik, de nem egységesen: jó néhány területe még valahol az 1970-es és 80-as években rekedt – kezdte beszédében Burány Béla az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Elmondta, húsz éve egy elhíresült indikátor mentén mérik a reakcióidőt: tizenöt percen belül hány százalékban vannak kint a bajbajutottaknál. Minden egyes másodpercért vért izzadunk. Ez a mutató régóta 70-78 százalék körül mozog, és nem nagyon változik – mondta a főigazgató. Hozzátette: – A reakcióidő javítása érdekében 16 milliárd forintot fordítottak a mentésirányítási rendszerek és az infrastruktúra fejlesztésére. A vállalás szerint tíz betegből kilencszer ott lesznek tizenöt percen belül a mentők. Rövid időn belül újabb munkálatok kezdődnek: a mentőállomás is sokkal szebb és modernebb lesz.

Onódi Lívia, az OMSZ regionális orvosigazgatója azt is hangsúlyozta, hogy több projekt zajlik párhuzamosan, nemcsak a mentőállomások szépülnek meg, érkezett az országba kétszáz új mentő gépkocsi is: a régió ebből huszonhárom kocsit, Fejér megye kilencet kapott.

Tavaszra átadhatják az abai állomást is

Onódi Lívia, az OMSZ regionális orvosigazgatója kérdésünkre elmondta, az eredeti ütemtervek szerint májusra elkészülhet az új állomás, amely 13 új munkahelyet biztosít és két autóval működtetik majd. A létesítmény jelenleg 80 százalékos készültségű: a belső munkálatok és az informatikai rendszerek telepítése maradt hátra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!