Hírek

2012.10.09. 20:37

Bensőnk nagytakarítása

Székesfehérvár – Mentális egészségünk megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Egyensúlyunkért Alapítvány és az EMPÁTIA-7 a psychiátriai betegekért Alapítvány az Alba Plazában.

Kővári Gabriella

– Sokan nem mernek problémáikra segítséget kérni. A lelki egészség világnapja nekik kíván segíteni. Nem tudunk, nem merünk beszélni a problémáinkról, az érzéseinkről, gyakran szavaink sincsenek rá. A feldolgozatlan traumák, megoldatlan életgubancaink gúzsba kötnek az élet minden területén. Ma a háziorvoshoz testi tünetekkel fordulók zöme valójában depresszióval küzd, és lehetne rajtuk segíteni, ha tudnák, hol találnak megfelelő szakembereket. Ezen a megoldatlanságon kívánt segíteni az Egyensúlyunkért és az Empátia-7 a psychiátriai betegekért alapítvány keddi, plázabéli rendezvényével. A lelki egészség fontosságának üzenetét juttatták el „az utca emberéhez”, felhívták a figyelmet a mozgósítható benső és közösségi erőforrásokra, a hit, a hivatás és a jól működő család egészségvédő szerepére a világ ránk nehezedő nyomásával szemben. 

 Először mutatkozott be nyilvános közösségi térben a két alapítvány, és nagy siker övezte jelenlétüket. Az érdeklődők pszichológiai teszteket tölthettek ki, szimbolikusan kidobhatták rossz, romboló gondolataikat egy valóságos lelki szemetesládába, véleményeket, ötleteket cserélhettek a munkatársakkal. – Gondolatébresztőnek is kiváló volt az alkalom, biztosan lesznek, akik hazatérve beütik a netes keresőbe a „lelki egészséget”, mi pedig elmondhatjuk, hogy már tettünk valamit embertársainkért – mondta Lőrintz Zsuzsanna, az Egyensúlyunkért Alapítvány vezetője.
 – A korábbi generációkat is sikeresen szólítottuk meg, azokat, akiknek nem voltak támaszaik a lelki görcsök feloldásához, és akik nem fordulnak pszichiáterhez, mert szégyenlik gondjaikat. A harag, az egyedüllét, az önvád, a megbocsátani nem tudás mérgezi a lelkeket, a világ egyre nagyobb súllyal nehezedik ránk, mind több a stressz az életünkben. A segítség pedig karnyújtásnyira van. Az egészségpszichológia egy nagyon izgalmas, új irányzat, amely arra figyelmeztet, hogy vannak lehetőségeink változtatni, de ez a saját felelősségünk!

Erről beszélgettek a kerekasztal résztvevői, Spányi Antal megyés püspök, Fidel László olimpiai ezüstérmes sportoló, Keller János színművész, Almási Ferenc kistérségi tiszti főorvos és Kárpáti Róbert, a Fejér Megyei Szent György Kórház pszichiátriái osztályának osztályvezető főorvosa. Mindannyian hivatásuk oldaláról közelítették meg a mentális egészség megőrzésének lehetőségét. Abban azonban egyetértettek, hogy a tartalmas emberi kapcsolatok, a támogató közösség, a jó családi légkör, a nagy beszélgetések, az együttműködő munkatársak, a nehézségek megoldáscentrikus megközelítése, a pozitív attitűd, a mindennapos mozgás, az önismeret, az örömmel végzett munka és a célok, amelyekért minden nap teszünk, mind az egészséges élet zálogai. A hit pedig önmagában is védőfaktort jelent.

A délután folyamán az általános és középiskolások körében előzetesen meghirdetett művészeti pályázat legsikeresebb műveit is díjazták. Az alkotók mindegyike, műfajtól függetlenül első helyezettként örülhetett a sikernek: Kubatov Lenny, Erki Dániel, Salin Dian, Vámosi Fanni és Kovács Jenőné versben, rajzban, festményben, fotóban, mandalában mutatta meg, mit jelent számára a lelki egészség, és hogyan őrzi azt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!