Hírek

2015.11.16. 15:48

Béremelés: 26 forint

Székesfehérvár – Országjáró jelleggel Fehérváron is tájékoztatót tartott egy Skandináviába magyar ápolókat kiközvetítő cég. Kíváncsiak voltunk, hány embert érdekel egy ilyen lehetőség?

Kocsis Noémi

Először is, a szakma hazai képviselőinek kevéssé rózsás helyzetére tekintettel nagyobb érdeklődésre számítottam: mindössze kilencen üldögéltek az elegáns hotel egyik konferenciatermében a múlt hét egyik délelőttjén. Ápolt, jól szituált, fiatal előadó hölgy a vetített dokumentációval segítve éppen azt magyarázta, hogyan boldogulhat egy magyar ápolónő a közismerten legmagasabb európai életszínvonalat nyújtó Norvégiában és az egészségügyben elhelyezkedni kívánókat tárt karokkal fogadó Svédországban.

Összefoglalva: jól. Sőt, kitűnően: a 2-3 hónapos munkát egy havi itthoni szabadsággal szakíthatja meg, és a munka kontra pihenés irányt a munkaközvetítő hölgy szerint amúgy is igen szigorúan veszik a skandináv egészségügyben. Mellettem a hallgatóságból nagyjából ekkor kezdtek először hangokat adni az addig néma csendben figyelő lányok és asszonyok. A svéd kórházakban kötelező félórás ebédidőnél gyakorlatilag felkacagtak, az ápolóknak biztosított pihenőszoba hallatán pedig nem is hittek a fülüknek. Dacára a 600 ezer és 1,2 milliós elérhető fizetéseknek, fizetett utazásnak és lakhatásnak a tájékoztató utáni második lépcsőnek, a tesztírásnak már csak a csapat kétharmada rugaszkodott neki, hárman elhagyták a termet.

Mint kiderült, az egyik megyei gyógyító intézmény harmincágyas osztályán dolgoznak, kollégák. Korban alig pár év lehet a legifjabb és a már családos, tapasztalt között, de a véleményük nagyjából közös. A szép fizetésért és nyugalmasnak tűnő, otthon ápolást, vagy egy műszakos kórházi munkát jelentő lehetőségért cserébe 18 hetes szuperintenzív nyelvtanfolyammal kellett volna kezdeniük. Márpedig ki engedheti meg magának, hogy – ha még támogatottan , ösztöndíjasként is – négy és fél hónapot hiányozzon a mostani munkahelyéről? Az az igazság, hogy az ember hall ilyen tájékoztatókról és szerintem minden ápolónak meg is fordul a fejében, mennyit kereshetne külföldön, de valahogy itthon szeretnénk boldogulni, mondták, hozzátéve: most nem hogy ebédszünetük, de toalettszünetük sincs, csak a műszak végén. Egyikük 9 évet tanult ápolónak, legutóbb 26 forint béremelést kapott. Ki kéne szögeznem a falra, sóhajtotta.  Ha lenne rá erőm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!