Hírek

2014.04.23. 12:30

A bérek közötti különbségek még mindig magasak

Ugyan emelkedett a nők száma a hazai munkaerő piacon az utóbbi egy évben, de ezzel egyidőben nőttek a két nem közötti fizetési különbségek is. Továbbra is a férfiak keresnek jobban - tudtuk meg.

Miskei Anita

Egyenlő eséllyel indulnak a fiatalok – véli Szűcs Tamás tanár (hátul), s a lányok, így Gróf Stefi is, igen aktív és érdeklődő

Közel ötszáz hazai vállalkozást, s általa 300 ezer munkavállaló adatait vetette össze a Hay Group Magyarország azzal a céllal, hogy felmérje a hazai béreket, s a közöttük fennálló különbségeket. Az adatokból egyértelműen kiderült, több nő dolgozik, mint a korábbi években. Ugyanis a magyarországi magánszférában foglalkoztatott munkavállalók 46,5 százaléka nő, miközben ez a szám három évvel ezelőtt még 48 százalék volt, 2012-ben viszont csak 42 százalék. Ez azt jelentheti, hogy a válsággal és elbocsátásokkal fémjelzett elmúlt évek leépítései erőteljesebben érintették a nőket, mint a férfiakat, és ebből a a nehéz időszakból csak mostanában kezd magához térni a munkaerő piaca. Azonban a gyesről, gyedről visszatérők és a tartós munkanélküliek köréből visszatérők is lehetőséget kaptak az utóbbi időben.

Ami azonban továbbra is jellemző a hazai munkaerő piacra, az az, hogy bár legalább olyan sokan végzik el a nők körében felsőfokú tanulmányaikat, mint az erősebbik nem képviselői, mégis alacsonyabb bérekkel kell számolniuk azonos pozíciókban. A felmérés jól rámutatott arra, hogy tavaly a felsővezetőknek csupán 22,6 százaléka volt nő, ami enyhe emelkedést mutat a 2010-es és 2012-es adatokhoz képest, de nem kiugró mértékben. Ráadásul a nők a férfiak alapbérének átlagosan 92,3 százalékát keresik hasonló munkakörben dolgozva, ami számottevő, valamivel több mint 2 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A női alapbérek minden munkaköri csoportban elmaradnak a férfiakétól, és tavalyhoz képest szinte mindenütt romlott a bérezésük, csak a szakértők esetében javult kissé a helyzet - derült ki a friss felmérésből.

- A fizetések közti különbség annál nagyobb, minél magasabb pozícióról beszélünk: egy felelős, magas beosztású nő tehát arányaiban még inkább kevesebbet keres férfitársainál. A legnagyobb különbség a felsővezetők körében van, itt a 26 százalékot is eléri az eltérés. Diplomás, de nem vezető beosztású alkalmazottak 16 százalék, adminisztratív területen dolgozó alkalmazottak pedig 12 százalék eltéréssel számolhatnak - emelte ki Pintér Zsuzsanna kutatásvezető. Hozzáfűzte, a bónuszokat figyelembe véve kiderült, hogy a nők átlagosan csupán a férfiak bónuszának a 85,3 százalékát kapják kézhez. Szakértői pozíciókban szinte kétszer akkora az esélye egy férfinak arra, hogy céges autót kapjon, mint egy nőnek, és még középvezetői szinten is jelentős különbség figyelhető meg a férfi és női gépkocsi juttatás arányában. Bár Európa szerte alacsonyabb a nők fizetése, a különbség kisebb a magyarországinál - tette végül hozzá a szakember.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság is évek óta arra törekszik, hogy a társadalmi szemléletet formálva egyensúlyt teremtsen. A Bértarifa felvétel adatai szerint a 30 éves kor alatti egyenlőség a férfi és a női jövedelem között 30 éves kor felett eltűnik, s kialakul a nők jövedelemhátránya, amely a munkaerő piaci életpálya későbbi időszakában valamelyest csökkent, de végig megmarad. A férfiak bére ugyanis gyorsabban nő.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!