Hírek

2016.12.05. 17:50

Beszélne a prosztatájáról?

Székesfehérvár - Novemberben, más néven a Movember alatt, azaz a bajuszmegtartással és műbajuszokkal a férfiegészségért kampányoló hónapban rendeztek előadást a prosztatáról is.

Kocsis Noémi

Az egyik belvárosi kávézóban meghirdetett kötetlen előadásra-beszélgetésre férfiakat és nőket is vártak, korhatár nélkül. Nos, az újságírón kívül senki sem jelent meg, az előadókkal készített interjú végére azonban egy piercinges-bőrruhás fiatalember kíváncsian mégis odaült, mondván: fél órája hallgatózik, és már eddig is egy sor érdekességet hallott, most már ő is véleményt formálna. Az ötletgazdák, Séllei Györgyi szexológus mediátor és Römischer Edit szexuálterapeuta közül utóbbit kérdeztük.

Römischer Edit szexuálterapeuta és szakember társai novemberben több alkalmas előadássorozatot tartottak szexuális kultúra, párkapcsolati problémák témakörökben Székesfehérváron  Fotó: Kaiser Márta

- Egyrészt a prosztata nagyon fontos szerve a férfiaknak, viszont nagyon keveset tudunk róla - magyarázza Edit. - Az volt a célunk, hogy tájékoztassuk az embereket a saját testükről. Azt tapasztalom, sokan nem tudják, hol is van ez a szerv, a tanfolyamokon, előadásokon mindig be is mutatjuk 3D-ben. Fontos beszélni a férfiegészségről, szűrésekről, megelőzésről is. Engem úgyis elkerül a daganat, én még úgyis erőm teljében vagyok, ott alul is működni fogok legalább harminc évig - szoktuk mondogatni. A prosztataegészség azért fonton, mert nagyon nagy köze van a párkapcsolatok minőségéhez. Hogy egy párkapcsolat jól működjön, ahhoz az összhangon kívül jól működő szervek is kellenek.

A november a tágabb értelemben vett férfiegészségről is szólt, a hölgyek emellett kampányolhattak a papírbajuszokkal
Fotó: A Ház

A vizelet-ürítésen túl az ondó mennyisége, minősége, állaga, a kilövellés ereje (amit a prosztataizomzat segít elő) mind ide tartozik. A megtermékenyítés szempontjából a prosztataváladék például segít életben maradni és megfelelő helyre jutni az ondósejteknek. Ha a ma rengeteg terméketlen párra gondolunk, szomorú, hogy ezeket a tényeket például vajmi kevéssé vizsgálják. A pszichoszomatikus problémák a férfiaknál éppen úgy köldöktől lefelé rakódnak le , mint a nőknél. Ha a férfi megrendül a férfiasságában - akár a nemek közötti viszonyok felborulása, akár anyagi problémák miatt -, az mind kihat a prosztatára, a potenciára, és így végső soron a párkapcsolat működésére is. Ha ilyenkor csak rálegyintünk, hogy a prosztata nem fontos, hamar el lehet jutni a férfiasság, majd a párkapcsolat csődjéig, s akár a válásig is.

Prosztatavizsgálat nem, prosztatamasszázs igen? A szakember szerint ezekről is sok a tévhit, a ma is uralkodó dogma.

- A prosztatamasszázs és hatása a szexuális életre volt a szakdolgozatom témája. Egy anonim kérdőíven 83 válaszoló 70 százaléka mondta azt, átesett már prosztatamasszázson, s több, mint felük úgy nyilatkozott, az újszerű élmény pozitív hatással volt a szexuális életére. Az érintésnek hihetetlen szerepe van az intimitásban, a kreativitásban pedig a határ a csillagos ég.

Az mindenesetre pozitív, hogy míg pár éve nem hirdethettek volna előadást a témában, ma lassan csak teret nyer a szexuális kultúra-diskurzus. A prosztataegészség-gondozást már fiatalkorban el lehet kezdeni információszerzéssel, 35-40 éves kortól pedig - ahogy a hölgyeknél is - természetesen folyamatnak kellene lennie az urak körében is a szűrésekre járásnak, a rendszeres odafigyelésnek.

- Az emberek a négy fal között örülnek, hogy valaki ezekkel a dolgokkal foglalkozik - vélekedik a szexuálterapeuta. - Talán egy ilyen beszélgetésre még nem mernek eljönni, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne is érdekelné őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!