Hírek

2016.05.03. 19:20

Betegen érettségizni? - Amikor nem csak a lámpaláz a baj

Székesfehérvár - Egy végzős lány a magyar érettségi után arról panaszkodott, lázasan ült be megírni a feladatsort. Neki azt javasolták, inkább ne reszkírozzon. Az Oktatási Hivatal illetékese adott választ, pótolhatnak-e a diákok, anélkül, hogy halasztaniuk kellene egy évet?

Buthy Lilla

Tényleg érdemes betegen, begyógyszerezve is, de bemenni? Kockáztatva akár azt is, hogy az amúgy kitűnő tanuló ír egy kettes érettségit, azért mert rosszul van?

Pongrácz László, az Oktatási Hivatal köznevelési programok főosztályának vezetője kérdésünkre elmondta, kizárólag a vizsgajelentkezést fogadó intézmény igazgatójának a kompetenciája - a benyújtott igazolások alapján - ilyen esetekben döntést hozni.

Az ilyen esetekben szokásos eljárást pedig az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 1997-es kormányrendelet pontosan meghatározza.

- Ha a vizsgázó neki fel nem róható okból elkésik, távol marad, vagy a vizsgáról engedéllyel távozik, a vizsgajelentkezést fogadó intézmény igazgatójának hozzájárulásával, az adott tárgy(ak)ból az adott vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehet.

A főosztályvezető hozzátette, az írásbeli vizsgarészt a szóbelin pótolhatják. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az adott tárgyból a vizsgázó két tételt húz.

- A vizsgázónak fel nem róható ok, minden olyan a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a vizsgázó szándékos vagy gondatlan magatartására - fogalmazott.

Az egyik fehérvári középiskola igazgatója szerint - aki nem szeretné, hogy vérszemet kapjanak a diákok, és ezután orvosi igazolásokkal felszerelkezve várnák az írásbeliket - elmondta, pótvizsgára nincs lehetőség, de a dupla szóbeli járható út, ha a rendkívüli helyzet úgy kívánja. Bár erre eddig még nem igen volt precedens.

Láz és a többi fel nem róható ok ide vagy oda, kedden a matekérettségivel kellett megbirkózniuk a diákoknak. Síkgeometriai, térgeometria, koordináta geometria, statisztika és valószínűség-számítás: a többi között ilyen feladatokkal találkoztak a diákok. A ciszteres Zámbó László Áron szerint a korábbi évekhez képest nem vészesen, de nehezebb volt a feladatsor. Informatika és matek a két felvételi tárgya, így számára komoly tétje volt a megmérettetésnek:

Tőke Andrea Katalin, Zámbó László Áron, Steurer Márton és Bechtold Álmos Sebestyén már felszabadultan azt mondták, a korábbiakhoz képest melósabb, de megoldható volt a feladatsor (Fotó: A szerző)

- Bebizonyosodott az is, hogy évről évre egyre több a valószínűség-számítás. Azért egy négyes szintre abszolút ki lehetett hozni, ha valaki készült rá - összegezte.

- Én is sokat gyakoroltam, 2008-ig visszanéztem az érettségi feladatokat. Szerintem azért kicsit nehéz volt - tette hozzá Tőke Andrea
Katalin.

- Nehéz - válaszolt a milyen volt kezdetű kérdésemre Steurer Márton, majd kicsit bővebben kifejtve azt is hozzátette, az eleje könnyű volt.

Címkék#érettségi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!