Hírek

2016.01.04. 17:52

Beteges történetek az őrjöngő férfiről - Keressük az áldozatait!

Székesfehérvár - December 30-án került fel a legnépszerűbb videómegosztó portálra egy videó, amit a Vörösmarty téri kereszteződésben rögzített egy autós kamerája. A videón az látszik, hogy egy őrjöngő férfi több embert- köztük egy fiatal lányt és egy biciklist - megüt, fellök és rángat fényes nappal az utcán, majd köveket vesz a kezébe, és azzal is dobálózni kezd. A videó készítője azonnal feljelentést tett a rendőrségen.

Buthy Lilla

Információink szerint a férfi gondnokság alatt áll, és már nem először követett el hasonló cselekményt, de úgy tudjuk ez a videó az első kézzelfogható bizonyíték a viselkedésére. A vele egy házban lakókat is terrorizálja, fenyegeti, fojtogatja, a lépcsőházat többször is megrongálta, trágár feliratokat firkált a liftbe, a falakra. A videón látható őrjöngő férfi édesanyjával él együtt egy háromszobás Sziget utcai lakásban, de mint megtudtuk, nem ő a negyvenegy éves férfi gondnoka. A félelem, a trágár ordítás, az ajtócsapkodás a lakóközösség mindennapjainak állandó részéve vált.

- 2007-ben vettünk a házban lakást. Akkor még a húgom is ott lakott. Ez az ember állandóan küldözgette neki a perverz, trágár „szerelmes leveleket”, hogy mit csinálna vele  – kezdi a történetet a dühöngő férfival egy lépcsőházban lakó Szabó Gyula, aki szerkesztőségünkben keresett fel, hogy nagyvonalakban elmesélje, mit élnek át nap mint nap. Már mindkét lánya és a párja is csak paprikaspray-vel mer közlekedni. Szabó Gyula számos durva történetet idéz fel, aki egyszer már feljelentette a dühöngő férfit, szeméremsértő magatartás miatt:

- Tavaly nyáron a játszótérnél a hétéves kislányom előtt tolta le a nadrágját, és csípőre tett kézzel vizelni kezdett. A párom szólította fel arra, hogy húzza fel a nadrágját, amire ez válasz érkezett: „ne pofázz, mert belevágom a nyakadba és megforgatom a kést!” Értesítettem a rendőrséget, akik hamar kiértek, és bevitték a kapitányságra.   Feljelentettük szeméremsértés miatt, de aztán a kóros állapotára hivatkozva a bíróságon nem rendelték el a kényszergyógykezelését.

Elmeséli, hogy a pszichiátriai beteg férfi egyszer egy fiatal lánnyal ment fel lifttel, és megkérdezte tőle: „Ugye tudod, hogy most megölhetnélek? De istenfélő ember vagyok, és nem öllek meg.” A lány zokogva mesélte el a történteket Gyula párjának. Egy másik lakót husánggal akart elverni.

- Az édesanyját is folyton életveszélyesen fenyegeti, többször kiabálta már azt, hogy meg fogja gyilkolni. Néha még albérlő is szokott lakni náluk, kiadnak egy szobát, de senki se bírja sokáig cérnával.  A kukatúrás is mindennapos, felhordta régen a kukából a lakásukba a szemetet. Aztán az apja elintézte, hogy használhasson egy tárolót a házban, de az is csak egy szemétdomb, én úgy hívom, hogy „bunki” – meséli majd így folytatja:

-  A nagyáruházakban is voltak már dühkitörései, az uszodákból pedig már egyenesen kitiltották. A Köfémen valami furcsa, nőies fürdőruhában birkózott a medencében egy felfújható cápával.  Néhány éve én hívtam ki a rendőrséget, mert este 11 óra körül lakásokba kopogott be, hogy „egy nőt keres, akinek ő tetszik”. Eszelős és ijesztő volt. A társasház közös képviselője, aki a fiú apja, megkérdőjelezi ezen vádak valódiságát. Azt mondja, nem olyan rossz gyerek. De hála az égnek, hogy most van ez a videó!

Egy másik – neve elhallgatását kérő- lakó azt mesélte, a férfi folyton azt ordítja, hogy „felgyújtom a lakást, és repültök mindannyian!” De egyszer már tényleg rakott tüzet a konyhájukban. Így akart főzni.

- Látássérült vagyok, nem látom, hogy mikor, hol bújik meg, próbálok nem egyedül járni. Olyan is volt már, hogy lementem a lépcsőház elé, és akkor hajigált ki az ablakból a sólámpától kezdve, az üvegeken át az asztalig mindent az utcára. Bárkit megdobhatott volna – folytatja a panaszok sorát a lakó.

- Egyszer egy szomszédom ruháját tépte meg, amikor jött haza, pedig semmi különöset nem tett. Csak úgy. Ha nem szólunk hozzá az a baja, ha megszólítjuk pedig az. Úgy tud nézni a szemeivel, mintha meg akarna ölni mindenkit.  A takarítónőt is rendszeresen megtámadja. Félünk, rettegünk tőle, de évtizedek óta nem történik semmi az ügyben. Többször vitték már el bilincsben, de este már mindig itthon van, kiengedik – teszi hozzá enervált hangon.

Online is publikált cikkünkhöz számos komment, hozzászólás érkezett. A legtöbben azt a kérdést feszegették, hogy ilyen esetben, mi a helyes állampolgári „reflex”. Sokan írták azt, hogy azért nem segítettek volna, mert önbíráskodás miatt még őket vonták volna jogi felelősségre, mert megütöttek egy beteg embert.  A rendőrségi szóvivő szerint a kulcsszó ilyen esetben az arányosság.

Konyhanyelvre lefordítva az egyébként komplex jogi kérdéskört mindenkinek jogában áll megvédeni magát és mást is. De a jogos védelem gyakorlásának arányban kell állnia a támadás mértékével és csak a szükséges ideig tarthat, tehát addig, amíg harcképtelenné tettük a támadót.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, Kiss Z. Edwardtól azt is megtudtuk, hogy bár a nyomozást nagyban segítené, eddig egyetlen videón szereplő sértett sem jelentkezett a rendőrségen, hogy feljelentést tegyen, vagy elmondja pontosan mi is történt.  Így azt sem tudják, kiket is bántott pontosan ez az ember.

Az ügyben nyomoznak a rendőrök, garázdaság vétség miatt indult eljárás.

És hogy mi lesz ezután? A rendőrség lefolytatja a büntetőeljárást, de a kényszergyógykezelésről minden esetben a bíró dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!