Hírek

2014.09.29. 18:55

Bicskei városközpont avató

Bicske – A miniszterelnök jelenlétében avatták fel a kisváros megújult központját, amelyben a régi városháza és környezete szépült meg. Az eladósodott önkormányzat többmilliárdos kormányzati segítséggel lépett fejlődő szakaszba az elmúlt hat év alatt.

Zsohár Melinda

A háromnapos Szent Mihály-ünnepség záróakkordjaként avatták fel ünnepélyesen a megújult városközpontot, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével. Tessely Zoltán leköszönő polgármester országgyűlési képviselőként nem viselheti tovább, s nem is jelölhető a polgármesteri posztra, a 2008-as időközi választások óta eltelt időszakról készített „leltárával” köszönt le a város vezetéséről. Jelentős megyei protokoll övezte az ünnepséget, a helyhatósági vezetők és polgármesterek mellett Spányi Antal, a székesfehérvári katolikus egyházmegye megyés püspöke és Szabó István, a dunamelléki református egyházkerület püspöke is megáldották a teret.

A kisváros szívében a katolikus és református templom környékét folyamatosan szépítik. Megújult az első világháborús emlékmű, a szecessziós járásbírósági épület, a katolikus templom, kicsit távolabb a református parókia, s szobrok, térburkolat, virágosítás került a megtervezett épített környezetbe. A századfordulós városháza kívülről korhű arculatát nyerte vissza, belülről a legkorszerűbb gépészettel, technikával látták el. Tessely Zoltán a Szent Mihály napi egykori számadók szokásának mintájára számot adott munkájáról, testületnek, s minden résztvevőnek, aki hozzájárult a fejlődéshez csakúgy köszönetet mondott, mint a bicskeieknek. Kivérzett, adósságtól roskadozó önkormányzatot vett át hat éve, azóta a kormányzat 2,3 milliárd forintnyi adósságkiváltással, s további nyolc milliárd forinttal járult hozzá Bicske gazdasági felemeléséhez.

Pálffy Károly alpolgármester a tervekről szólt, amelyek készen várják az újabb szakaszt – a munkahelyteremtésre fektetve a legfőbb hangsúlyt. A Bicske Szíve Park új játszóterekkel, rusztikus látványelemekkel, játékokkal bővült, hamarosan nekilátnak az iskola bővítésének, s a modern közlekedési csomópont kialakításának, mondta el az alpolgármester. A Nagy Károly csillagda nagyszabású tervei már papíron vannak, ezúttal közelinek tűnik a megvalósítása.

Orbán Viktor miniszterelnök személyes hangú, humorral fűszerezett beszédében hangsúlyozta: bár hivatalosan 2008-ban járt Bicskén, valójában hetente látta, mint épül-szépül a központ. A bicskei templomokban szokásos karácsonyi éneket idézte, amely szerint a bicskeiek befogadták volna a szent családot, lévén a helyiek vendégszeretők és lokálpatrióták. Hozzátette: a magyar felfogás szerint a lehetetlen nem tény, hanem vélemény. Ezzel utalt a néhány évvel ezelőtti gazdasági állapotokra, amelyből nagy erőfeszítéssel látszik kilábalni az ország. Az összefogást és a saját sorsunk kormányzásának erejét hangsúlyozta Orbán Viktor, s a bankok megadóztatását, a devizahitelesek kimentését és a rezsicsökkentést említette meg beszédében.

Az ünnepi műsorban igényes zenei produkciók hangzottak el, a többi között Bazsinka Zsuzsanna operaénekes, a város szülötte énekelt a helyi zeneiskola növendékei és tanárai közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!