Hírek

2017.03.27. 15:55

Az áramellátáshoz, a fűtéshez is megújuló energiát használnak több helyen

Mezőfalva - A falu számára is meghatározó feladat a környezetvédelem, ennek részeként a megújuló energiához kapcsolódó fejlesztések. Tervek is vannak.

Varga Ibolya

Jelentős megtakarítást jelent a településnek a helyi napelemes kiserőmű működtetése. Ez villanyárammal látja el a polgármesteri hivatalt, a helyi óvodát, annak konyháját és az egészségházat.

Mindemellett nem ez a nagyközség egyetlen megújuló energetikai programja, hiszen az iskolában hőszivattyúkon keresztül geotermikus energiát használnak.

Az oktatási intézmény egyenletes fűtését harminchat darab, száz méter mély kút biztosítja, ám a jövőben szeretnék továbbfejleszteni a jelenleg is korszerűnek számító fűtési rendszert. Tervük, hogy a hőszivattyúk hagyományos áramellátását napelemes rendszerrel váltsák fel.

A Mezőfalvai Tündérkert Óvoda áramellátását is a helyi napelemes kiserőmű biztosítja Fotó: Szabó Norbert

Fontos megtakarítást jelent a nagyközségnek, hogy számos közintézményükben bioaprítékkal fűtik a kazánokat. Ezt Mezőfalván állítják elő, és évente több mint kétmillió forintot spórolnak vele.

Márok Csaba polgármestertől megtudtuk, hogy az apríték készítése egész évben fontos feladatnak számít. Elsősorban a mezőfalvi háztartásokból származik az alapanyag, amelynek összegyűjtése mind a lakosság, mind pedig az önkormányzat számára előnyös. Tavasszal, a fák metszése idején például kifejezetten jól jöhet, hogy van hova szállítani a nyesedéket, ágakat, gallyakat. A szállításról mindenki maga gondoskodik, az idős lakosok esetében pedig igyekszik segíteni az önkormányzat. A művelődési ház udvarában egész évben folyamatosan lerakható az ilyenfajta hulladék, amit ott felaprítanak, ledarálnak, tárolnak, majd a fűtési szezon kezdetétől ezzel fűtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!